Att blogga rätt eller att blogga för topplistor?

I förmiddags var jag på ett väldigt intressant seminarium om sociala medier i Almedalen.

Det kom att handla en hel del om politometern som är en samlingsplats för alla svenska politiska bloggar. På politometern rankas även Sveriges främsta politiska bloggar. En av de viktigaste algoritmerna för hur en blogg placerar sig dessa toplistor är antalet länkar, och det medför att det finns de som strösslar sina bloggar med ”spamlänkar”. Det tror jag de flesta av oss som befinner oss mer eller mindre regelbundet på nätet känner till. Samtalet kom att handla en hel del kring den länkekonomi som internets infrastruktur bygger på.

Och med sanningar som att politiska bloggare (och alla andra) som bloggare ska länka intelligent, länka brett, inte bara till kompisar. Att det inom bloggosfären, eller den politiska bloggosfären finns en tendens att ägna stor del åt att skapa länkinflation för att hamna högt på topplistor, i knuffs rankning eller på politometern. Länkar bör handla om content, innehåll och inte om topplistor.

Jag, som inte har fattat det där med topplistor, undrar stilla varför finns dessa topplistor? Varför har skapas topplistor, om inte för att mäta tävla, ranka, mäta, eller för att bli bäst? Eller? Är det inte så att vi får det som vi mäter, och inget annat?

5 tankar kring ”Att blogga rätt eller att blogga för topplistor?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Plura

  Man kan undra om mätande och dess värde. Men det är väl som ”Tio i Topp” på sextiotalet. Man rankade de mest sålda poplåtarna i radio. Nu gör man det i bloggvärlden.

  För mig är det väl snarare internets möjligheter att nå en större publik som är det lockande.

 3. Emil Isberg

  Det stämmer att man ska länka intelligent och brett, men det handlar också om att synliggöra bloggen. Topplistor, oavsett om de gäller musik, film eller bloggar, visar på vilka saker som andra kanske har värderat högt och förenklar alltså för kulturkonsumenten att hitta rätt. Men ja, man bör vara försiktigt så att man inte länkspammar i onödan. Länkkärlek är dock något som är bra att ge.

 4. Stefan

  Personligen så gillar jag nischade topplistor eftersom man väldigt enkelt hittar populära bloggar inom ett område man själv är intresserade. Nu är det inte alltid så men i regel håller bloggarna högre kvalité eftersom där helt enkelt är fler läsare. Givetvis finns det undantag men är man sugen på att hitta fler bloggar inom sitt område så är en topplista en bra start.

  Själv så driver jag sedan nyligen en topplista med hälsobloggar där jag har det ambitiösa målet att samla in Sveriges samtliga bloggar inom hälsa. Otroligt svårt men det är kul att se den växa för varje dag.

  På tal om länk-kärlek så rekommenderar jag att du gör dina kommentarslänkar dofollow. På så vis sprider du ännu mer kärlek. 🙂

Kommentarer inaktiverade.