Sociala medier och studier finns ett positivt samband?

Varför har jag inte tänkt på det? Tänker jag när jag läser artikeln som BrianKotts idag skickat till mig, naturligtvis är det så.

I The Chronicle of Higher Education finns idag ett inlägg om Study Finds No Link Between Social-Networking Sites and Academic Performance som redovisar en forskningsstudie som säger att:

Researchers at Northwestern University found no connection between time spent on social-networking sites and academic performance.

Och :

Eszter Hargittai, associate professor of communication studies and sociology at Northwestern, suggests that the benefits of social-networking sites may cancel out the distractions they pose.

“You could go on there and waste your time,” she said. “On the other hand, you can connect with your classmates, get information about homework assignments, get to know people better, and feel more comfortable engaging with them on academic matters.”

Visst är det så, det är kanske till och med så att med hjälp av sociala medier kan elever lättare prata, kommunicera om skolarbetet. Det är kanske till och med lättare att att samarbeta via sociala medier. Som elev kan du nå flera kompisar samtidigt och på så sätt få flera att prata med, utbyta erfarenheter kring skolarbetet. Så naturligvis medför sociala medier att elever/studenter kan prata, kommunicera om skolarbetet, såväl som att de kan kommunicera om annat, men det valet är ditt. Jag tänker på mina elever som samarbetar via Twitter, och tänker naturligtvis använder de Facebook, Skype och andra sociala plattformar på samma sätt.

Sedan minns jag med ett stort leende Emelies kommentar om Wikipedia:

Jag kan börja med att berätta att när jag ska plugga så använder jag ofta datorn, och då händer det ofta att jag ska slå upp ett ord eller någonting och självklart så använder jag mig av google och kommer sedan in på wikipedia, väl inne på wikipedia så länkar de ju till 1000 andra saker som är intresanta och då kommer jag genast av mig och blir fast på wikipedia.

Tänk att tillgängligheten och de möjligheter som sociala medier och internet medför gör att en elev ”blir fast på Wikipedia”. Jag tänker vilka insikter hon måste få om både stort och smått.

5 tankar kring ”Sociala medier och studier finns ett positivt samband?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Petter Bergenstråhle

  3. Pingback: Petter Bergenstråhle

  4. Pingback: Anna-Karin Frisk

  5. Cyrene

    Visst sprider sociala medier kunskap samt ökar faciliteten med att samarbeta kring hemuppgifter mm. Själv hittar jag bara en nackdel med sociala nätverk och det är det som finns i övrigt i samhället (tyvärr har det följt med till internet) och det är mobbingen som vissa ägnar sig åt. Det tar dock inte bort det positiva med att kunna redovisa ditt arbete i bloggform, diskutera med dina kamrater om hemuppgiften på facebook, twitter eller annat forum.. Tummen upp!

Kommentarer inaktiverade.