Clone Summer 2010, skulle det kunna vara Barbie Summer 2010?

Jag har ägnat min ledighet åt att leka med Cloner, att ta bilder på leksaker på olika platser som vi besökt i sommar, och tycker att det är så roligt. Spännande och utmanande. Just for fun!

Ready?

Idag slog det mig att varför gör jag inte en fotoserie med en kvinnlig leksaksikon som skulle kunna göra det Clonerna gör, få hänga med, som får vara på alla möjliga och omöjliga ställen, kanske Barie skulle kunna vara ett alternativ, slog det mig. Jag kollade på flickr för att få lite inspiration och gillade följande bild:

little red bag by colodio CC (by, nc, sa)

Men redan i morse började jag tveka, är Barbie cool? Är Barbie jag? Fungerar det att få Barbie att göra grejer mer än att posa? Det som är roligt med Clonerna, som fungerar i mina ögon bara är moderna Stormtroopers och på så sätt blir mina bilder en hommage till Stéfans suveräna serie med 365 Stormtroopers, som jag älskar att använda. De är bara underbara! (Kolla, botanisera!)

Holiday by the Sea – Day 3: U.B.O. by Stéfan CC (by,nc, sa)

Sedan är Clonerna så bra, de är små, passar i fickan (det gör Barbie med) men de kan stå för sig själva. Kan Barbie det? I mitt minne fick vi alltid hålla i dockorna, de var alltid beroende av mig eller min kompis för att kunna stå? Sedan minns jag inte att Barbie var särskilt rörlig, utan ganska stel. Genast började jag fundera på ”flickleksaksikoner” som skulle vara roliga att arbeta med, som kan stå och är ”rörliga”, dessvärre kom jag inte på en enda, tillbaka hos Barbie. Är hon cool? Är flickor leksaker ”coola”, eller är de bara präktiga, snygga, perfekta?

Hmm, jag undrar jag kanske borde jag ta mig till leksaksaffären och spana in hyllorna med ”tjej-leksaker”, och se vad jag kan hitta som kan bli en cool kvinnlig ersättare och fungera som mina Cloner, roliga, malplacerade och ”mobila”. Kanske kan Dora utforskaren fungera eller har du något tips på en ”tjej-ikon”? Kan man arbeta med Leia? Varför är inte mina minnen av mina dockor lika häftiga som ikonerna från Star Wars eller Lego-gubbarna som jag verkligen älskar? Kanske beror det på att jag aldrig riktigt tyckte att ”dockor” (Barbie etc) var min grej…

Nej, jag tror inte Clone Summer 2010 skulle kunna vara något annat än just Clone Summer, nu ska jag bara få dem att hoppa! (@arkland_swe har utmanat mig)

13 tankar kring ”Clone Summer 2010, skulle det kunna vara Barbie Summer 2010?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Lars Lundqvist

 3. Cecilia Bengtsson

  Jag blir alltid beklämd när jag besöker leksaksaffärerna och ser uppdelningar mellan pojk- och flickleksaker. Jag vill alltid på olika sätt motarbeta våra (läs vuxnas) förväntningar om hur pojkar och flickor ska vara och vilja ha för leksaker. Stör mig på att barnen så tidigt tvingas in i fack, könsroller och dylikt. Jag har dock aldrig upplevt varken dina eller Stefáns bilder på det sättet men har heller inte haft genusglasögona på mig när jag kollat in dina slideshares etc. Visst kan en del tolkas in i det val som görs men jag gillar din idé om att använda Leia och tänker att clonerna är ju mycket du och en del av ditt varumärke:)(går det bra att kalla dig för varumärke?)

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Jag kan bara instämma, men icke desto mindre tror jag inte att mina söner skulle kunna ställa sig bakom att vi gjort en Barbiesummer 🙂 Så mycket genomslag har dessa föreställningar fått.

   Och sedan kan jag inte annat än hålla med dig 🙂

 4. Cecilia Bengtsson

  Jag tror inte att alternativet är att få flickor leka med bilar och pojkar med barbies etc. För mig handlar det om samhällets syn och i mina ögon föreställningar om tjejer och killar som jag anser ger konsekvenser på många olika sätt. Alla håller inte med mig i detta (och tur är kanske det) Och det viktigast är kanske inte de attribut som riktar sig till flickor och pojkar utan andra värderingar etc. Dina bilder är suveränt bra och är så bra illustrationer till dina föreläsningar och budskap så det är klart du ska fortsätta och det är kul att du tar egna kort 🙂 Ursäkta lång kommentar men det här är ett ämne som verkligen får igång mig.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Mitt inlägg handlar inte om Stéfans bilder, som jag gillar mer än allt annat. Min egen serie är endast en hommage till honom. Inlägget det är endast en reflektion kring leksaker och bilder, samt valet av attribut som bild för mig…

   Genus är svårt, svårt att diskutera och debattera, mer sånt heja Cecilia!

 5. Cecilia Bengtsson

  Genus är supersvårt och jag gör ditt inlägg till en större sak än vad du har för avsikt, jag vet 😉 Men din fundering kring val av kvinnlig eller manlig leksaksikon och om du ska spana in någon kvinnlig leksaksikon leder in mig på tankar kring genus i största allmänhet och varför alla dessa uppdelningar görs och vilka konsekvenser det leder till. Tror att jag fäster mig vid vissa saker i ditt inlägg och spinner vidare på det. Jag vill gärna debattera genus mer, jag är nog en dynamit inom dessa områden men ska inte ta det på din blogg :)!

 6. Josef Sahlin

  Det som du och Stefan gör med bilderna är precis så som jag skulle vilja att varje förskola och förälder förhåller sig till leksaker, just ur ett genusperspektiv. Problemet är ofta att vi leker (och introducerar barn i lek) med helt olika förutsättningar beroende på leksak. ”Tjejdockorna” leks med ansiktet vänt mot lekaren och det handlar om känslor, hälsa, hem och relationer. ”Killdockorna” har ansiktet bortvänt, mot äventyr och risker. Tycker det är helgulligt att se klonerna göra allt möjligt: Äventyra, upptäcka, hjälpa varandra, kramas, leka, slappa, fundera etc. Om vi är med barnen och leker och visar på alternativ till det som emballagen och reklamen signalerar så tror jag inte att valet av leksak är så viktigt.

 7. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

  Jag insåg vad jag gillar och det är motsatsen mellan vardagen och kloner. De kan stå på ett tågräls, och vara en del av min vardag fast de inte finns och bara är leksaker. De blir levande när jag sätter in dem i min vardag. Jag gillar motsättningen. Sedan måste jag tillstå att jag älskar leken!

 8. malin ströman

  Jag har bestämt mig, jag gillar verkligen inte Barbie – http://malinstroman.blogspot.com/2010/06/barbie-is-fake-pink-is-not.html

  LEGO är underbart, men var är sjukhuset, skolan och tivolit i staden?-
  http://malinstroman.blogspot.com/2010/07/lego-only-for-50-of-all-children.html

  I slutänden minns vi ändå de coolaste brudarna bäst!-
  http://malinstroman.blogspot.com/2010/07/girls-games-iv-same-same-but-different.html

  Princess Leia finns som klon, Lara Croft också, och annars är faktiskt Littlest Pets djuren grymt söta, skulle passa bra på olika ställen på bild – tycker jag.

 9. Pingback: KristinaAlexanderson

 10. Pingback: Huliganer, hojar och helgon | Cecilias tankar

Kommentarer inaktiverade.