William Faulkner som podcast

Jag lyssnar på radion och hör via Kulturnytt att William Faulkners föreläsningar har digitaliseras, så att jag kan ladda ner dem i min pod. Nu när jag ska iväg på semester kan Faulkners ord berika mig både analogt och hans röst digitalt och jag kan ta del av hans sätt att se på skrivande som följande citat från kulturnytt:

Under en föreläsning på universitetet frågade en student varför han skrev så, och så här svarade Faulkner:
– Människan är alltid en sammanfattning av sitt förflutna, och det är anledningen till de långa meningarna som går framåt och bakåt i tiden.

För att ladda podden så hamnar jag på sajten Faulkner at Virginia och inser att jag har hamnat i varje Faulkner-geeks drömvärld. Här finns alla de föreläsningar som spelades in när han höll dem på universitet i Virginia 1957-58, samt artiklar och massor med referensmaterial. Lyckan är min.

Ni som inte läst Faulkner, har något att uppleva, ta del av och njuta och fundera kring. William Faulkner beskrivs på följande sätt i Wikipedia:

William Faulkner (September 25, 1897 – July 6, 1962) was a Nobel Prize-winning American author. One of the most influential writers of the 20th century, his reputation is based on his novelsnovellas and short stories. He was also a published poet and an occasionalscreenwriter.

Jag inser att utan de digitala verktygen, och utan internet hade jag aldrig kunnat ta del av dessa föreläsningar. Jag hade troligen aldrig fått ta del av så mycket av Faulkner (direkt) och hans tankar kring sitt skrivande. Jag hoppas att en sådan digitalisering kan ske med svenska författares föreläsningar också. Kanske finns det gömda inspelningar våra universitetsarkiv, som kan digitaliseras.

Sedan drömmer jag ju om att större delar radions arkiv ska digitaliseras så att jag kan ta del av mina favoritradioprogram igen, hitta nya favoriter. Jag bara undrar när det ska ske.

Men nu när jag hittat Faulkners föreläsningar så är lyckan min!

1 tanke kring ”William Faulkner som podcast

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.