Alla, och jag menar alla behöver lära sig hur Wikipedia fungerar. Handen på hjärtat vad kan du om Wikipedia? Och om du är lärare vad lär du dina elever om Wikipedia?
Jag lär mina elever att Wikipedia är en bra källa, en viktig källa, en källa som alla kan redigera, en källa som de ska använda för att den är aktuell, relevant och uppdaterad.
Jag lär mina elever att:
- det finns de som klottrar på Wikipedia,
- det finns de som aktivt saboterar artiklar på Wikipedia
Ett klassiskt exempel är artikeln om John Seigenthaler
- det finns de som prövar hur pass källkritiska vi är i vår användning av Wikipedia
Ett spännande exempel är irlänska studenten Shane Fitzgerald som planterade ett fejkcitat i Wikipedia av den franske kompositören Maurice Jarre ”When I die there will be a final waltz playing in my head” i Wikipedia, för att undersöka hur de skulle spridas och användas.
The 22-year-old sociology and economics student at University College Dublin said he had expected blogs and perhaps small newspapers to use the quotes but did not believe major publications would rely on Wikipedia without further checks.
”I was wrong. Quality newspapers in England, India, America and as far away as Australia had my words in their reports of Jarre’s death,” Fitzgerald wrote in an article in Thursday’s Irish Times newspaper.
Britain’s Guardian was one title that had to correct its obituary, saying the fake quotes appeared to have originated on Wikipedia before being duplicated on other websites.
”The moral of this story is not that journalists should avoid Wikipedia, but that they shouldn’t use information they find there if it can’t be traced back to a reliable primary source,” said the Guardian’s readers’ editor Siobhain Butterworth.
Notisen är från Reuters och publicerades 7 maj 2009
- det finns de som aktivt bidrar till Wikipedia sk wikipedianer
Men jag lär också mina elever:
- hur de ska skapa en permanent länk till en artikel i Wikipedia (kolla i verktygslådan)
- att Wikipedia är en grym källa för att hitta andra källor (kolla länkar)
- att de måste dubbelkolla, och kolla referenserna
- vad de kan hitta för information på en artikelsida
Sedan lär jag mina elever
- att artiklar från Wikipedia är licensierade under en Creative Commons licens Creative Commons Attribution-ShareAlike License (och så förklarar vad den innebär)
- att det finns massor med systerprojekt kring Wikipedia
Men jag lär mina elever hur Wikipedia är uppbygd:
- hur de ska göra för att redigera en artikel
- hur de ska göra för att skapa en artikel att de ska leka i sandlådan
- vad som krävs för att en artikel på Wikipedia ska bli godkänd
- att de ska skapa ett konto på Wikipedia
- att som användare på Wikipedia har du rätt att vara anonym
Jag lär dem att
- att de ska skriva en kommentar i loggen när de redigerat en artikel
- att de bör följa diskussionen på diskussionssidorna
- att de ska titta på historiksidan (som finns till alla artiklar på Wikipedia)
Jag lär också mina elever att
- Wikipedia startades 2001 (inte ens 10 år)
- att syftet är att samla all världens kunskap
- att det är ett projekt som inte finansieras genom annonser
- att alla får bidra och välkomnas att bidra
- att det är gigantiskt samarbetsprojekt
Sedan är det så mycket mer så mycket mer, som ständigt händer kring Wikipedia som jag diskuterar med mina elever. Alltför att mina elever ska känna att de förstår och kan hantera källor som Wikipedia, att de inte ska undvika Wikipedia utan veta hur de ska använda källan och granska källan, och vilka källor som artiklarna har. För Wikipedia till skillnad från ”traditionella” uppslagsverk anger sina källor, så att du som användare ska kunna kontrollera dem, och det har vi som användare ett ansvar att göra. Ansvar och förtroende är nyckelord för en källa som Wikipedia.
Jag vet att genom Wikipedia kan mina elever lära sig enormt mycket om webben, webbpublicering och källor samt källkritik, upphovsrätt och Creative Commons. Sedan är det så att i vårt arbete med Wikipedia är det alltid så att jag lär mig mer, nytt och sånt som jag inte visste. Det är lyckan med att vara lärare, att jag ständigt får lära nytt, om och om igen.
Lite referenser som kan hjälpa dig en bit på vägen:
- Lennart Guldbrandssons bok så fungerar Wikipedia
- Eller min PowerPoint:
Sedan finns det mer, som jag inte har tillgängligt just nu, återkommer…
Pingback: KristinaAlexanderson
Pingback: Ann Markström
Pingback: Åse Lundblad
Pingback: Martin H. Olsson
Pingback: Jesper Mårtenson
Pingback: Mikael Larsson
Pingback: Lena M Tingstam
Pingback: Släktdata
Pingback: Patrik Olsson
Pingback: Ulf Johansson
Ett inlägg, helt i rätt tid. Skrev igår på Twitter att jag ska sätta mig in i hur att skriva artiklar i Wikipedia. Jag suger även åt mig det du skriver här.
Tack! Ska jag göra en bildserie till dig också?
Hahahaha, det kanske är lika bra det;)
Pingback: Veckans bästa V 29 | Third Opinion
Pingback: Brian K
Pingback: Anne-Marie Körling
Pingback: Christian Dahlqvist
Pingback: Maria Skuldt
Borde kablas ut till varenda lärare – jag ska ge det till mina lärare i min kommun. A-M
Pingback: Wikipediaundervisning – till varenda lärare, skola – ja till oss själva « Anne-Marie Körling
Nu finns länk till ditt välskrivna och innehållsrika blogginlägg på vår skolwebb, http://skola.kumla.se/nyhetsarkiv/handenpahjartatvadkanduomwikipedia.5.7ae8cf83129d64f48078000393.html
Pingback: Marie Linder
Pingback: Det finns en törst på Wikipediakunskap i skolan | Kristina Alexandersons blogg
Pingback: Marias länkar – 26 July, 2010 : Maria Hägglöf
Ett illustrativt (om än något övertydligt) exempel på hur det kan gå när man inte är källkritisk:
http://www.jesper.nu/lankar/bilder/3874-1979_bajs_-_tidningen_sydostran_anvander_wikipedia_som_kalla_se_vad_som_fick_nobelpris_1979/
Som jag förstår det jobbar du på grundskolenivå? Som deltagande i undervisning på högskolenivå vill jag lägga till tillägget att där är Wikipedia (liksom andra uppslagsverk) i bästa fall tveksamma källor. Normalt sett finns samma information i andra former, som bok eller vetenskaplig artikel till exempel. Däremot är det en självklart förstastopp när man jobbar med ett nytt ämne, för att få lämpliga vidare lästips!
Min erfarenhet är att mina gymnasieelever, valde att använda Wikipedia som källa ganska reflektionslöst, och i ett arbete där elever publicerar sina arbeten på nätet, blir Wikipedia en naturlig källa oavsett om jag anser att det är en lämplig källa eller inte och i det arbetet är det viktigt med kunskaper om Wikipedia o andra uppslagsverk såväl som kunskaper i att söka andra källor.
Pingback: Mats Larsnäs
En som jag tycker viktig skillnad mellan Wikipedia och traditionella uppslagsverk är att Wikpedia ger utrymme för diskussion kring artiklarna medan traditionella uppslagsverk inte alltid verkar göra det.
Jag fick prova NE ett slag och började med slå upp några ord där jag visste att informationen är kontroversiell, dvs den vetenskapliga kvalitén inom området är omtvistad. Den som börjar sökandet inom det här området via NE har nog mycket svårt att få klart för sig vad som är kontroversiellt och varför. Det fanns ingen som helst antydan om det och det var såvitt jag kunde se inte heller möjligt att kommentera det eftersom det inte fanns någon diskussionsmöjlighet länkad till artiklen.
Det här medför, som jag ser det, att kvalitén i traditionella uppslagsverk inom vissa områden riskerar att bli (och redan är) klart underlägsen kvalitén i Wikipedia. Jag är högst förvånad över att NE inte verkar ha förstått betydelsen av det här (och har bett dem kommentera det).
Tack för dina reflektioner. Onekligen en av Wikipedia styrkor att källan är så transparent
Läsvärt. Tack för detta.
PS. Se bara till att rätta språkfelet, som förekommer fyra gånger. Konstruktionen ”de finns de” ska givetvis ändras till ”det finns de”. Hoppas du inte lär dina elever något annat ;).
Tack för återkoppling 🙂 ang mig o mina elever så lär jag dem att alla gör fel men om vi hjälps åt blir det bättre tack!
Jag har mailat det här inlägget till mig själv och ska läsa in lite mer noggrannt. Tror att jag kommer att få nytta av det till hösten. Tror att det kan bli bra undervisning kring Wikipedia, annars har jag mest hört lärare säga: använd inte wikipedia, men inte så ingående om vad wikipedia är. Det är ju intressant och relevant för eleverna som ändå använder sig av wikipedia, fast de vet att vem som helst kan lägga ut info.
Gott, roligt att kunna bidra
Pingback: Läs Wikipedia källkritiskt!
Som mångårig wikipedian kan jag bara tacka för det här välskrivna inlägget! Det är inte bara skolelever och lärare som behöver lära sig det här.
Pingback: Att diskutera med Wikipedia är som att bråka med en sekt | Kulturbloggen
Pingback: graystone.se » Intressant och noterat – 2010-08-03
Pingback: Vad lär sig elever genom att skriva i Wikipedia? Reflektioner från ett exempel – Wiki del 3 « Tankar om lärande
Pingback: Alla lärare borde göra som Kristina | Thomas Hartman | In The Pendent
Tack, som vanligt, för ett bra skrivet inlägg!
För alla som läser den här bloggen: om man ska undervisa om något, oavsett om det är engelska eller Wikipedia, bör man ha ganska goda kunskaper. Den kunskapen saknar många lärare när det gäller Wikipedia.
Med vänliga hälsningar,
Lennart Guldbrandsson, ordförande för Wikimedia Sverige
Vet inte hur jag ska se på sådan reklam, men för Wikipedia kanske det går an 😉
Pingback: Lärare förbjöd elever att använda Wikipedia! « Wikimedia Sverige
Pingback: Reidunn Horgen
Pingback: Janne
Pingback: Janne
Pingback: Janne