Internet, Dantes inferno och Creative Commons

Jag läser Mathias Klangs blogg Techrisk regelbundet, rekommenderar den för läsning! Häromdagen publicerade han ett inlägg som jag verkligen skulle velat skriva eller åtminstone fått publicera här! Jag är lite avis, jag erkänner!

Men eftersom Mathias blogg är licensierad under en Creative Commons licens:

Creative Commons licensen innebär att Mathias Klang har valt att låta mig eller dig för den delen få använda hans texter, bilder eller det material som han skapar fritt så länge jag följer de villkor som han har sagt att att han vill att hans verk ska spridas, bearbetas, kopieras vidare i. Visst är det fiffigt.

Men vad betyder det egentligen, kan man fråga sig? VAD får jag göra, eller snarare vad får jag inte göra med Mathias verk? Vad betyder villkoren? Vad betyder Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika?

 • Villkoret Erkännande betyder att jag måste erkänna att det är Mathias Klang som skapat verket. Enligt Creative Commons bör jag göra enligt god sed, dvs såsom vi vanligtvis gör källhänvisningar:
  • jag bör ange upphovsmannens namn,
  • verkets titel och
  • sedan bör jag om möjligt länka tillbaka till Mathias blogg, där verket ursprungligen publicerades.
 • Villkoret IckeKommersiell innebär att jag får inte ta betalt, eller tjäna pengar på verket. Om jag vill använda Mathias verk kommersiellt måste fråga honom om tillstånd. Jag tjänar inte en spänn på min blogg, så det är inget problem.
 • Villkoret DelaLika innebär kort och gott att om jag i min tur sprider, publicerar, återger, delar, bearbetar Mathias verk så ska jag göra det på samma sätt som Mathias, nämligen med en Creative Commons licens, vilket jag naturligtvis gör 🙂

Som skapare ger Mathias mig som användare av hans verk mycket friheter, och jag behöver inte ens fråga honom om lov. Men det är en grej till som jag måste göra för att inte kränka Mathias upphovsrätt, jag måste enligt Creative Commons också ange licensen och sedan länka tillbaka till licenstexten.

Så jag har frihet att använda Mathias verk som ligger under Creative Commons men har ett ansvar för att:

 • berätta vem som skapat verket
 • följa de villkor som upphovsmannen satt upp
 • ange licensen och om möjligt länka till licenstexterna

___

Inlägget som jag kommer att återpublicera är i stort sett bara en parafras över Dantes inferno, fast för internet. Äsch läs och kolla själva…

Dantes internet

Dantes inferno är en fantastisk skapelse där han placerade sina fiender och diverse människor han ogillade i olika nivåer av helvete – med diverse groteska straff. Om Dante hade varit online idag så…

(via Neatorama)

Skrivet av Mathias Klang publicerat på Techrisk under CC (by, nc, sa)

Sedan var jag tvungen bara för att se och kolla var bilden kom ifrån, och om den möjligtvis också var licensierad under Creative Commons och då hamnade jag i en kedja av inlägg som publicerat samma bild… hur spännande som helst kolla själva:

TechriskNeatoramaGearFuseForevergeek här slutar kedjan, eller kanske inte… Darcie de Cuba på ForEvergeek skriver:

”Dante’s Internet is one of the coolest thing I’ve come across recently, combining my love for literature with internet. Someone should make a poster of it.”

… men ingen Creative Commons ? så jag undrar jag…

10 tankar kring ”Internet, Dantes inferno och Creative Commons

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Johan

  Hej, Hej. Måste erkänna att jag inte riktigt förstått Creative Commons innan så din text här var välkommen. En sak jag dock inte riktigt förstår ändå är exemplet med bilden här ovan som ju visas under CC men som från början inte var publicerad under CC…(jag spårade den tillbaka till januari och där står att den är från ”okänd härkomst”) Kan man bara ta något som man inte vet var det kommer ifrån på internet, publicera och hävda CC… Vilken nivå hamnar man på i Dantes Internet då??:) Vill också passa på att tacka för ditt inlägg om Wikipedia som är en het potatis på min skola……

   1. @collentine

    Har funderat i liknande banor som Johan tidigare. Om någon stjäl en bild och sätter på en CC-licens på den vad händer då med alla som ser CC-licensen och tror att det är en ok bild att använda?

 3. Mathias Klang

  Hej Johan, Colletine & Kristina,

  Nej man kan inte ta något från nätet och bara slänga på en CC licens på och jag borde tydliggjort att bilden inte omfattas av bloggens licens. Tyvärr tänkte jag inte på det och bara tog för givet att eftersom det inte var min bild och jag länkade in den utan någon information skulle folk fatta att den kom från mig. Otroligt slarvigt och dåligt gjort.

  Bilder på bloggar räknas egentligen som självständiga verk och bör därför härledas på något sätt.

  Vilken nivå i Dantes internet? En snäll tolkning (slarv) skulle placera mig i vestibule men annars någonstans mellan 1-5 cirkeln på grund av inkompetens.

  Problemet är att vi är vana att återpublicera bilder (utan att spara dom på egna servrar) och man skulle kunna argumentera att detta är en acceptabelt användande. Problemet är att utan att kontrollera var orginalet finns och vilka regler som gäller finns en stor risk att framtida användare luras att tro att bilden omfattas av licenser eller är tillåtet att använda.

  Mathias

  Mathias

 4. Johan

  Ok, tack för det nu förstår jag lite mer. Själv skulle jag i o med min, inser jag nu, något utpekande frågeställning hamna på nivå 5……. Skall hålla koll på CC-bloggen också….

 5. Cyrene

  Vilket fantastiskt bra inlägg med tillhörande kommentarer! Intressant för oss lärare som dagligen arbetar med bilder från nätet i någon form speciellt i en Digiläranda många inom skolvärlden befinner sig i just nu!
  /Cyrene

 6. Pingback: Upprop för Creative Commons på #sswc | jardenberg unedited

 7. Pingback: CC Sverige

 8. Pingback: Var hamnar man i helvetet när ett CC-verk blir ett Copyright-verk?rk? | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer inaktiverade.