Om lärarens ansvar att se och bekräfta alla sina elever

Facebook fick jag den mycket retoriska frågan av en vän (Jenny Ström) om: ”Kristina Alexanderson: Vad hade skilt sig om jag hade haft en lärare som dig?” efter att jag hade publicerat ännu några av mina Klonbilder.

Bland annat den nedan som är tillägnad Lars Lundqvist alias Arkland_swe.

The Clones for you arkland_swe

Frågan som Jenny ställer handlar ju egentligen inte om mig, utan den handlar om att vara elev. Den handlar om varje ung människas rätt att få vara sig själv, få växa som sig själv, få stöd för att utvecklas och växa i skolan i mötet med vuxna i skolan. Den handlar om skolan som en plats där alla ska kunna vara, trivas kunna växa och känna sig trygg och bekräftad som människa. Den handlar om lärarens yrkesroll, om vårt ansvar, vår uppgift att se alla våra elever. Den handlar om det stora ansvar vi har för att se och bekräfta varje elev och hans/hennes förmåga. Det är stort att vara lärare och det är svårt. Det kräver mycket, men å andra sidan får vi mycket tillbaka.

Igår träffade jag en kollega. Vi promenerade runt Söder, och vi pratade om lärarskapet, om ansvaret, om arbetet, om motsättningarna som finns i vår vardag att se varje enskild individ samtidigt som vi ska få en hel grupp att fungera, arbeta mot samma håll, känna sammanhållning, trivas tillsammans, respektera varandra. Vi pratade om hur mycket slit det är att få tillstånd ett fungerande arbetsklimat, där alla blir sedda. Vi pratade om vikten att uppmuntra alla, försöka nå alla, försöka och sträva efter att alla ska få möjligheter att växa som människor och lära sig mer, men det vi båda var överens om var att betalningen är värd allt det där slitet, alla de där timmarna, allt …

Vi pratade länge om betalningen. Om eleverna som hör av sig och berättar: ”Vet du Kristina om det inte hade varit för dig så…”, eller eleverna som stolt stannar upp mitt i ett kundmöte i Almedalen för att krama om en och säga: ”Det här är min gamla gymnasielärare” och med en sån stolthet i rösten. Det är då vi får vår belöning och den är ovärderlig. Men hur är det egentligen att ha mig som lärare? Gör jag någon skillnad?

Jennys fråga tror att varje lärare bör bära med sig, gör jag någon skillnad? Och om så, hur och på vilket sätt?

The Rebels' new weapon

The Rebels’ new weapon by Stéfan CC (by, nc, sa)

Ja, frågan om vad som hade skiljt sig om Jenny haft en lärare som mig kan jag egentligen inte svara på, men jag vet att vi lärare har ett stort ansvar.

4 tankar kring ”Om lärarens ansvar att se och bekräfta alla sina elever

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Jenny Ström

  3. Pingback: (H)järnkoll Kan göra SKILLAND | malix.se "Attitydambassadör"

  4. Pingback: Promenad stegen föder klokheter | malix.se "Attitydambassadör"

Kommentarer inaktiverade.