The Story of the Stormtroopers eller historien om mina PowerPoints

Jag frågan, om och om igen, om jag ska använda mina klonbilder i mina föreläsningar eller presentationer i höst. Många tycks tro att klonbilderna har syftet att ersätta Stéfans Stormtroopers, men jag kan lugna alla. Jag blir trogen the Stormtroopers. De är en del av mig (Mrs. Stormtrooper), mina föreläsningar, mina PowerPoints och låt mig berätta varför.

Det enkla svaret är att jag inte skulle kunna ta sådana bilder själv! Men en annan del av svaret är att jag genom Stéfans bilder, som är spektakulära, får en möjlighet att prata om licenssystemet Creative Commons. Det är det korta svaret på frågan som jag fick idag om varför jag använder Star Wars, Stormtroopers, en annan fråga som jag fick är hur hittade jag bilderna?

Jo jag letade länge på flickr efter en bild på en ”riktigt” traditionell lärare som gärna använder tavlan framför en projektor och en PowerPoint. Och i min jakt på bilder på flickr, efter lärare med svarta tavlor ramlade jag över följande bild:

I will find the droids I'm looking for I will find the droids I'm looking for I will find the droids I'm looking for

I will find the droids I’m looking for I will find the droids I’m looking for I will find the droids I’m looking for av Stéfan CC (by,nc, sa)

Den bilden blev bra en illustration av mig som lärare, en traditionell lärare som älskar sin tavla. När jag väl ramlat över bilden så började jag titta närmare genom Stéfans fotoström och hittade fler bilder som jag tyckte kunde fungera som bra illustrationer till det jag pratade om, internet i skolan, hur elever söker, att vi googlar etc. Så sakta men säkert växte antalet till några få utvalda bilder. Det blev lätt en handfull.

Men det var först när jag vid ett samtal med Mathias Klang om bilder, om licenser och om Stéfans bilder. Vi pratade om hur mycket jag (vi) tycker om bilderna. Vi var överens om att Stéfan borde ge ut bilderna i en bok och då sa Mathias något i stil med: ”Jag har tänkt att man skulle kunna göra en hel presentation med bara Stéfans Stormtrooper-bilder.” Jag tittade upp lite frågande och sa: ”Tror du? Du tror inte att det blir för mycket då?” Med emfas sa då Mathias: ”Nej, det tror jag inte!”

Inför nästa presentation, frågade jag @klang67 om det var ok att jag ”snodde idéen” och Mathias sa: ”Ja, sno på …”

Det stora med att använda i stort sett bara Stéfans bilder i en presentation är inte att alla gillar bilderna, för det gör de. Det stora är att med en bildserie som Stéfans Stormtroopers blir det också naturligt för mina åhörare att fråga:

  • om bilderna, eftersom de är spektakulära,
  • om jag tagit bilderna själv, vilket jag naturligtvis inte har

och jag får en anledning att berätta och ge en teaser om Creative Commons, flickr och de möjligheter som licenssystemet ger för de som vill dela, de som vill att andra ska använda deras verk. Jag kan berätta om de möjligheter som CC ger mig att dela med mig av mitt skapande, och att jag lätt kan använda andras bilder, andras musik, andras texter, andras bilder som Stéfans. Den effekten kan jag aldrig få om jag själv har tagit alla bilderna, gjort hela arbetet. Med min egna Klonbilder skulle jag inte konkret kunna visa på de stora fördelar som internet och Creative Commons för med sig för mig som lärare, som föreläsare som bildälskare.

Så jag förblir Stéfans Strormtroopers trogen…

2 tankar kring ”The Story of the Stormtroopers eller historien om mina PowerPoints

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.