Twitter och upphovsrätten…

Jag vet att jag vid ett tillfälle var tvungen att fråga Mathias Klang om hur det är med en tweet, om jag kan återpublicera den utan att fråga, om jag kan se det som ett citat, eller om varje enskild tweet ska ses som ett verk. Frågan i sig kan tyckas banal, men svaret gjorde det inte enklare, om ett skapande är ett verk eller inte beror på om det jag skrivit, tweetat, uppnår någon verkshöjd.

justitiedepartementets hemsida läser jag följande om verkshöjd:

För att ett alster ska anses vara ett verk måste det ha uppnått verkshöjd. Det innebär att verket ska visa upp originalitet eller individuell särprägel som ett resultat av upphovsmannens personliga skapande.

Visst man kan diskutera om en tweet, en utsaga på 140 tecken alltid uppnår verkshöjd. Troligen inte, men det är nog bäst att fråga om man vill återpublicera någon annans twitter var den slutsats som jag drog.

Men samtalet om upphovsrätt och twitter var inte slut där då en annan twittervän in undrade om en tweets är ett verk som skyddas av upphovsrätten hur kan det då vara förenligt med möjligheten att retweeta (det innebär att man kopierar eller sprider samma meddelande fast till de som man själv följer).

Om mina tweets når verkshöjd och skyddas av upphovsrätten då borde de eventuella retweets som görs innebär att någon annan genom att retweeta min tweet tillgängliggöra den till allmänheten och för att det inte ska vara ett upphovsrättsligt intrång har jag förstått det som att man måste ha skaparens tillstånd.

Komplicerat, men vem sa att det var lätt. Idag fick jag av ett tillfällighet syn på att som twittrare kan vi licensiera våra tweets under Creative Commons. Ett roligt initiativ, ett ställningtagande… Men det adresserar än en gång frågan om hur det fungerar med upphovsrätten på twitter.

Är en tweet ett verk?

 • kanske, kanske inte beror på verkshöjden…
 • men om min tweet är ett verk, vad är då en retweet? ett intrång?

Kanske behövs en CC-märkning i alla fall…

15 tankar kring ”Twitter och upphovsrätten…

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: kalexanderson

 3. Pingback: Ann Markström

 4. Pingback: Kjell Lundqvist

 5. Pingback: Johan Eckman

 6. Pingback: Niklas Karlsson

 7. Peter Ellwe

  Twitter som tjänst har villkor som alla andra tjänster och där står bland annat

  ”This license is you authorizing us to make your Tweets available to the rest of the world and to let others do the same. But what’s yours is yours – you own your content.”

  och framför allt

  ”By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods (now known or later developed”

  Det innebär i mina ögon att ja, du äger rättigheterna till det du själv skriver, men godkänner även att twitter och dess användare sprider detta vidare. Det är ju själva tanken bakom tjänsten. Så nej, i mina ögon är ett retweet inte alls ett intrång. Frågan är dock om det är ok att utan tillstånd publicera tweets UTANFÖR twitter och tredjepartsföretag? På en blogg i ett inlägg till exempel. Där skulle man kunna tänka sig citaträtten dock. 140 tecken är inte direkt svårt att citera ordagrant 🙂

  1. Kristina

   Du är bra, tack! Fast licensen som du citerar tycks säga att jag har rätt att sprida i all media. Så i och med att jag valt att acceptera licensen så har jag godkänt den möjligheter, då blir ju bara CC-licensen ett statement.
   Citaträtt innebär just citat om verket består av 140 tecken och du återger verket är det inte längre ett citat.

 8. Pingback: matsostrom

 9. Pingback: kollakallan

 10. Anna-Stina

  Knepigt ämne. Jag skulle själv inte säga att mina tweets uppnår verkshöjd. Har aldrig reflekterat över tweets på det sättet förut. Jag ser tweetsen som flyktiga, ungefär som en vanligt samtal, bara det att de dokumenteras i text… Det skulle vara spännande att höra någon argumentera för sina tweets’ verkshöjd. 😉

 11. Mathias Klang

  Jag har en annan idé. Den som tweetar vet att tekniken möjliggör RT av information. Det är inte bara möjligt utan även en bärande del av twitter. Den som twittrar accepterar hur tekniken funkar. Att twittra och sedan försöka hävda upphovsrätt för att hindra RT är dumt. Jag skrev mer om det här http://techrisk.se/?p=1999

  I webbens ungdom fanns en märklig diskussion om att länkar skulle vara förbjudna eftersom de ledde till att kopior av andras texter kopierades utan att någon bad om lov innan…

Kommentarer inaktiverade.