Sweden Social Web Camp -vad är det egentligen?

Jag var ganska tveeggad till att åka, att åka på kollo, eller bo på en ”camp” som vuxen. Det är inget för mig, jag har jag gjort förut. Jag är lärare och jag har varit på klassresa både som elev och lärare, och jag har aldrig tilltalats av själva kollot, eller ö-livet, det spartanska sättet att leva, eller i att bo i grupp. Det tilltalar inte mig helt enkelt. Tanken att åka på vuxenkollo kändes lite som att bege sig på en klassresa än en gång.

#sswc

DSCN0741

Det var en underbar sommarkväll landade jag och tre av mina kollegor från .SE på den idylliska ön Tjärö, en liten ö för får i den blekländska skärgården. Långt från ingenstans, en ö som gjord för skolresor, för elever som ska nötas mot varandra för att bli en klass, en grupp tillsammans.

#förväntasfull?

I mitt nätumgänge, på twitter, på bloggar, var förväntningarna höga, kring #sswc stod en aura av förväntan och magi. Personligen var jag ganska blank, eller snarare fylld av lärarens farhågor om att någon av eleverna ska skada sig, att någon inte ska sköta sig, att sömnbristen de kommande kollodagarna ska komma att bli så svår att skolveckan som kommer att bli mardrömslikt lång. Som sagt jag var tveeggad till att åka. Var passar en lärare in bland alla elever på ett kollo?

#Tjärö

Kvällen var underbar, ljum, vacker, solen låg alldelens bakom öarna. Kollot närmade sig. Frågorna hopade sig, vad innebär ett Camp som är till för webbmänniskor? Hur är de som lever, andas, bor delar av sina dagar på den sociala webben? Hur är det att möta alla dessa avatarer? Vilka ska jag komma att möta? Är ”campet” som förväntningarna: fyllt av magi? Eller är det som mina värsta farhågor, lärarens klassresa, fyllt med ansvar, med oro och sömnlöshet?

#boendet

Äntligen framme, äntligen landstigning mot stugan, ladan, mot fembäddsrummet, som visar sig vara fyllt med instängd luft, så instängd att vi nästan skär oss igenom de oluftade rummet. Det är varmt, kvaft, instängt och här ska fem vuxna sova, som på klassresan, väljer jag en underslaf, tänker här har jag varit förut. Men om jag ska orka måste jag få mat.

#campet

Gummistövelbonanza #SSWC 2010 Gummistövelbonanza #SSWC 2010 Gummistövelbonanza #SSWC 2010

ur Gummistövelbonanza #SSWC 2010 by cinderpuff CC (by, nc, sa)

Vid tältet, det stora tältet, som står och väntar på oss, är fyllt med människor, som just ätit. Vi får mat, men frågande står jag där och undrar, var är eleverna, var är ansvaret? Tar mig runt bland avatarer stannar för att prata med @macfeast, @briststakston, mfl.

Hittar @jocke som säger att vår session ska vara ute, att han valt en tidpunkt strax innan regnet ska komma.

#schemat

DSCN0760

Tar mig in för att ta del av schemat, av upptejpade lappar vars rubriker lockar till läsning, här är platser som jag inte kan ”vid flagstången”, vid döskalleklippan ska sessioner äga rum men de har ett innehåll som jag vill ta del av, som jag vill berikas av. Det är många sessioner som jag vill vara en del av, inte bara den om Creative Commons som jag, @jocke och @grafstrom ska ha och genast förbyts känslan från ”vi klarar oss nog innan regnet kommer,  till jaha och så ska det regna också, det spelar ingen roll för kollot, klassresa, campen är redan något mer.

#sswc vad är det?

Ett vuxenkollo kanske, eller javisst, men istället för att vi möts kring disken, vardagen, badet, övningarna, prövningarna i skogen, möts de som är på det här kollot kring en önskan om att berika varandra, en vilja, en önskan av att lära av varandra. Visst är jag på klassresa, med vänner, kompisar som finns i min vardag, som jag vanligtvis trivs med, men även sådana som jag ännu inte lärt känna, aldrig träffat, som jag lär känna genom att vi möts på en annan plats i en annan miljö. Precis som eleverna som möts bortom klassrummet, på en annan plats än den vanliga stärker banden och känslan som de delar, gör vi det, vi som tillhör de där människorna som lever, andas och delar stunder av vår vardag på den sociala webben, vi delar och vår vänskap växer. Det är #sswc det.

Vad är då #sswc?

  • en vanlig konferens, eller bara en unconferens?
  • en demokratihyllning?
  • en elit som träffas i en fårhage?
  • ett möte mellan geeks?

Nja, i mina ögon är det snarare en klassresa där de som deltar får nya insikter, nya relationer till varandra. Sswc är en plats där man lätt känner sig hemma, en plats där man möter leende människor, skrattande människor, som man redan känner eller som snart kommer att lära känna…

4 tankar kring ”Sweden Social Web Camp -vad är det egentligen?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Pernilla Rydmark

  4. Pingback: beta75

Kommentarer inaktiverade.