Värderingarna bakom ett ”gratis” läromedel om webbpublicering

Jag arbetar för .SE och deras skolsatsning Webbstjärnan. Det är en tävling om att publicera skolarbetet på nätet. Möjligheten finns att eleverna tillsammans med sin lärare vinner 20 000 kr. Det är en morot för att ta sig an utmaningen. Vi på Stiftelsen för Internetinfrastruktur ger ut läromedel, skapar läromedel, eller snarare resurser för att hjälpa lärare och elever att ta sig an utmaningen. Att skapa en webbplats, en blogg, ett forum som är relaterad till skolarbetet.

photo

Vi har i vår tävling krav för att vi vill att lärare/elever/skolan ska lära sig mer om webben, om internet och om webbpublicering, och för att hjälpa skolan så har vi skapat ”läromedel” och de är gratis. Stiftelsen står för ett antal värden som den som använder vårt material bör förhålla sig till så här står det på .SE webbplats:

Vision och värderingar

Vision för domänadminstrationen:

.se är den självklara vägen till Internet för alla med koppling till Sverige. Alla ska ha en unik, säker och personlig adress på Internet.

Vision för Internetutveckling:

Alla i Sverige vågar, vill och kan använda Internet. Vi på .SE kämpar för en långsiktigt positiv utveckling och användning av Internet.

Värderingar

 • Vi tycker om och tror på Internet
 • Vi värdesätter individens möjligheter med Internet och tror att Internet kan bidra positivt till såväl individers som samhällets utveckling.
 • Vi vill ha ett stabilt och skalbart Internet
 • Internets infrastruktur ska vara säker, stabil och skalbar för att på bästa sätt gynna användarna.
 • Vi vill ha ett Internet för alla
 • Alla människor i Sverige ska ha samma rätt och möjligheter att utnyttja Internets tjänster. Internet ska vara säkert – användarna ska känna sig trygga och kunna lita på tjänster på Internet.
 • Vi vill ha öppenhet och delar med oss
 • Vi delar också med oss av vår kunskap om Internet, och är lyhörda för andras idéer och önskemål kring Internetutvecklingen. Öppet flöde av information och öppna standarder bidrar till långsiktigt stabil och skalbar utveckling av Internet och dess tjänster.

Alla dessa värderingar bör man förhålla sig till när man tar del av vårt material, om man vill delta i vår tävling, vilket jag hoppas att alla vill.

Vi skapar utifrån våra värden och våra visioner resurser för skolan. Bland annat en vill jag verkligen puffa för: Från idé till färdig webbplats, som är ett läromedel för dig som tillsammans med dina elever ska skapa en webbplats. Men när du använder den tänk och låt dina elever fundera kring om skriften stämmer överens med våra värden, samma sak om du antar Webbstjärnans genrösa erbjudande om att:

Detta får ni som deltar i Webbstjärnan:

 • Webbhotell i ett år
 • Valfri ledig .se-adress (deltagare kan även använda andra url-er, läs mer på supportsidan)
 • Verktyg för webbpublicering. Välj mellan Joomla, Word Press och MediaWiki (deltagare kan även använda andra verktyg, vilka .SE inte förbinder sig att betala)
 • Support från webbhotell och .SE
 • Utbildningsmaterial och seminarier

Stämmer vårt erbjudande överens med våra värderingar och hur förhåller de sig gentemot skolan värdegrund? Låt det bli en övning i källkritik

3 tankar kring ”Värderingarna bakom ett ”gratis” läromedel om webbpublicering

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: BengtHansell

 3. Pingback: Johan Larsson

Kommentarer inaktiverade.