Bästa Anne-Marie, ett svar från en skolombudsman på CC

Jag läser ditt öppna brev och inser att du har många frågor och det kommer att ramla in massor med svar. Inte bara från mig, du befinner dig ju i en delande värld. Kanske borde jag inte posta mitt svar här utan på Creative Commons Sveriges blogg, men jag tänker jag svarar från min horizont, från min blogg.

Du skriver så här:

Ibland ser jag mina fotografier hos någon och jag kan känna mig ledsen över att ingen har frågat. De som frågar säger jag ja till. Men jag vill gärna ha frågan. Är jag snål och misstänksam då? Är jag inte med och spelar på det villkor som jag givit mig in på? Hur signalerar jag min vilja att dela med mig och samtidigt åtnjuta respekt för att jag gör det?

Jag undrar också – om jag skriver till Er, vem är det egentligen jag skriver till? Vem svarar mig? Om det är så att jag undrar – är det ett massutskick av svar jag får och så får jag själv leta mig igenom texten för att hitta svar på mina frågor – eller kommer jag få en personlig rådgivare innan jag sätter Creative Commons på mina alster?

Om jag börjar med frågan från slutet, så är jag gärna din ciceron, i din jakt på svar om Creative Commons, din vägledare genom alla frågor… Tillsammans kan vi utforska svaren. Sedan till känslan av att känna sig sviken då någon lånat utan att fråga är bara djupt mänskligt. Den känslan följer oss ständigt. Vi vill veta, vi vårdar det vi tycker om och vi vill veta att det vi skapar hamnar i goda händer. Det är lite som att vi vill att våra barn ska ha det bra, vara väl omhändertagna. Det är så med det vi skapar också…

Så vad tror du Anne-Marie ska vi ta varandra i handen och ge oss ut på resan och söka svaren på de frågor du har om Creative Commons.

Din CC-ciceron

6 tankar kring ”Bästa Anne-Marie, ett svar från en skolombudsman på CC

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. frekar06

  Själv kommer jag när jag kommer ut som lärare att lansera allt undervisningsmaterial under Public domain eller kanske ännu bättre uttryckt under frasen ”NO COPYRIGHT”.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Problemet med ”Public Domain” eller begreppet ”no Copyright” är att den lanseringen är att den inte gäller i Sverige, och material som läggs under ”public domain” blir att den vanliga upphovsrättslagstiftningen gäller. Så även om det är ett önskvärt alternativ så finns det inget stöd i svensk lagstiftning för en sådan lansering. Det bästa alternativet för att låta andra använda ens material är som det ser ut idag i alla fall Creative Commons

   1. frekar06

    Oavsett om upphovsrättslagen gäller eller inte så kommer den ju naturligtvis inte tillämpas i praktiken om jag som upphovsman har släppt mitt verk i public domain eller no copyright. Sen kan man ju i och för sig lansera sin egen creative commons licens. Där kan man ju tydliggöra att alla får använda verken som de vill om man vill det.

 4. Anne-Marie Körling

  Jag ser ju att jag genast fått ett svar. Och jag är glad att du tar upp detta med att känna sig sviken. Det är ju som då man sitter i sandlådan och tar med sig alla sina spadar och vill låna ut till sina kompisar – men då man ska gå hem finns inga kvar. Men som sagt. Man har ändå allt på sin sida.
  Jag tar din hand och du får bli min ciceron. Men för att förtydliga jag är inte säker på utfallet. Jag vill få tänka och grubbla. Det känns som jag är i färd med att ta ett stort steg. Jag funderar vidare. Lägger detta svar i min blogg!
  Mvh
  Anne-Marie

Kommentarer inaktiverade.