Lärare och elever på Facebook, låt dem vara vänner

Får via EvaBra en liten glämtare från den norska debatten om lärare och i fall de ska vara vänner med sina elever på Facebook. Rubriken säger sitt Lærare og elevar bør ikke vera venar på Facebook.

– Lærarar kan leggja ut mykje privatinformasjon på facebook, som ikkje bør vera av interesse for elevar eller foreldre, seier skulesjef i Stavanger Eli Gundersen.

Bør elevar og lærarar vera venar på facebook? Delta i diskusjonen nedst på sida!

Den type privatinformasjon som blir lagt ut på facebook bør ikkje bli utveksla mellom lærarar, elevar og foreldre, meiner skulesjefen.

Ho vil nå ha felles retningslinjer for alle kommunetilsette når det gjeld bruk av nettstader som facebook.

– Det er kjempeviktig at ein skiljer mellom kor tid ein er privat og kor tid ein er tilsett og profesjonell, seier skulesjefen.

Jag tycker att frågan är spännande, och motiven som förs fram är också relevanta, kan jag vara personlig och samtidigt professionell? Är jag som lärare bara en tjänsteman, eller är jag också en offentlig person?

Är jag bara tillgänglig under lektionstid? Ska jag bara vara tillgänglig offline, ska jag bara möta eleverna i klassrummet? Är jag inte även en del av deras vardag och deras föräldrars vardag? Betydde inte dina lärare mer än att de bara var någon som ger eleverna en uppgifter under lektionen? Fast det har väl inget med Facebook att göra, jag vill säga att det har det. Facebook är en viktig kanal att nå ”vänner”, fråga om något, ett enkelt sätt att ta steget och ställa en fråga som man kanske inte vågar ställa annars…

Om jag låter de elever som känner att de behöver ”mig”, min närvaro mer än bara under lektionstid, på raster, på eftermiddagen, i sin vardag möjligheten att få det via Facebook, går jag då för långt?

Jag att det finns lärare som anser att de inte vill vara vänner med sina elever på Facebook, det är privat, för vänner. Men ärligt talat är Facebook så himla privat? De flesta har mer eller mindre öppna profiler, de vill vara tillgängliga för sina vänner…

Sedan undrar jag ständigt om jag kan vara vän med min chef, men mina elever kan vara vänner med sina lärare. Kan min chef skilja på när jag är privat och professionell, eller kommer min Facebook aktivitet påverka hans/hennes sätt att se på mig och mitt sätt att sköta mitt jobb? Hur hänger det resonemanget ihop?

7 tankar kring ”Lärare och elever på Facebook, låt dem vara vänner

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Camilla Nilsson

  Jag skulle nog säga att det beror på vad man använder Facebook till. För mig är Facebook mitt ”vardagsrum” där jag babblar om både det ena och andra. Min profil syns men statusuppdateringarna håller jag privata för allmänheten. Jag tycker mycket om mina elever men nog tänker jag på vad jag säger och hur jag uttrycker mig i deras sällskap och jag har olika roller i livet. Alltså är jag inte vän med elever på Facebook. Däremot finns det ett fåtal före detta elever jag är vän med och som jag har mycket gott utbyte med. Men då är de ju inte längre mina elever:)

 3. Pingback: Christian

 4. Malin

  Hej Kristina!

  Spännande frågor. Jag tror att de frågor du ställer är frågor som många Facebookande lärare funderar kring.

  Jag fortsatte om Facebook – lärare – elever på min blogg.

  Vänligen // Malin (en blivande lärare)

 5. Ulrika

  Hej!
  Alternativet kan ju vara att ha en privat profil på facebook där man inte släpper in eleverna och en lärarprofil Jag har det och jag heter mitt namn+ ”lärare” för att vara tydlig med vad profilen går ut på. Jag tillfrågar heller aldrig elever utan de får ta initiativet till att bli vän med mig själva. Detta har gett mig bra kontakt med elever som annars inte säger så mycket i en klassrumssituation.
  /Ulrika

 6. Pingback: De sociala mediernas dimensioner « En pappersfri skola

Kommentarer inaktiverade.