Att använda sociala medier väcker mycket spännande frågor

Regionbibliotek Stockholms inbjudan har jag varit med och anordnat en Open Space som hade temat Sociala Medier och bibliotek. Biblioteken och bibliotekarierna är en yrkesgrupp som använder sociala medier för att genomföra sitt uppdrag. Jag fascineras alltid av de otroliga tjänster som finns på nätet, ta till exempel tjänsten ”fråga biblioteket”.

Eftersom Open Space är ett möte som utgår från vad deltagarna vill prata om på ett givet tema så var det spännande att få ta del av de frågeställningar som bibliotekarierna stod inför i sitt arbete kring sociala medier. Det var frågor som:

 • tonen eller tonalitet, i sociala medier
 • Vem ska prata för biblioteket?
 • privat, personlig, professionell?
 • mottagare/målgrupper?
 • hur mäter man framgång?
 • Vilka plattformar används till vad?
 • Vad kommer efter Facebook? Vad händer när Facebook dör?
 • Vad är lagom uppdateringstakt i sociala medier?
 • etc.

Under dagen flöt sedan deltagarna runt i olika konstellationer pratade om sociala medier delgav varandra erfarenheter och tankar kring hur bibliotek kan arbeta med sociala medier. Det var otroligt spännande, i synnerhet sammanfattningarna, då jag att fick höra lite om de samtal som pågått under dagen. Det framkom till exempel att de diskuterat hur bibliotek kan använda Gowalla. Eller hur ett bibliotek kan få igång en Facebook sida. En frågeställning som fick mig att fundera mycket, var frågan kring hur biblioteken kan göra material som besökarna skapat sökbart på sina portaler, så att det som skapas i samspel med användarna i sociala medier får samma status som övrigt material på bibliotekets webbplats.

Jag har haft en otroligt givande dag. Det är många intressanta aspekter och frågor som lyftes kring just sociala medier och bibliotek. Frågan som jag ställer mig, är hur påverkar sociala medier bibliotekens kärnverksamhet? Är den densamma i en digital värld som i en analog, eller står biblioteken inför samma frågor som vi i skolan, vilken roll ska de ha?

I mina ögon tycks biblioteken dock ligga steget före för de har tagit språnget. De står inte kvar vid kanten och tvekar som många i skolan fortfarande gör. Biblioteken har kastat sig ut, och prövar sig fram i en ny digital värld med nya digitala verktyg.

13 tankar kring ”Att använda sociala medier väcker mycket spännande frågor

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Anders Sveen

 3. Pingback: Maria Maja Larsson

 4. Pingback: Fredrik Broman

 5. Cecilia Bengtsson

  Härligt inlägg som jag gärna spinner vidare på. Jag anser att din fundering kring ”hur påverkar sociala medier bibliotekens kärnverksamhet? Är den densamma i en digital värld som i en analog, eller står biblioteken inför samma frågor som vi i skolan, vilken roll ska de ha?” är mycket spännande.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Kände att jag inte ska ge mig in och vara besserwisser i er värld, ni kan den så mycket bättre. Grymt roligt att träffas idag. Du hjälpte mig i rätt riktning igen! Tack!

 6. Anette Holmqvist

  Tack för inlägget Kristina, jag hade ju också velat gå på den här men den krockade med den andra som vi var på onsdag-torsdag. Vi får utbyta erfarenheter någon dag.

 7. Pingback: Sociala medier är mångfacetterat! « Sociala medier på biblioteken

 8. Pingback: Anna-Stina Takala

 9. Pingback: Cecilias tankar

Kommentarer inaktiverade.