Sökes! Fler svenska museer som använder Creative Commons

Till Kolla Källans Wiki vill vi ha en lista över svenska museer som har material:

 • bilder,
 • ljud,
 • filmer

som finns tillgängligt digitalt och som är licensierat under Creative Commons. Alltså bra intressant material som tillhör det svenska kulturarvet som vi i skolan kan använda för att lära elever Creative Commons eller som vi, lärare/elever i skolan, kan använda fritt för att de ligger är licensierade under Creative Commons.

Jag och Hanna (@hannabiblio) har påbörjat listan och än är den blygsam men med din hjälp kan den nog bli fyllig och omfattande. Den ser ut så här och länkarna går till de platser som museerna/arkiven/biblioteken valt att publicera bilderna under CC:

Så om du känner till fler museer, arkiv, bibliotek (svenska) som har material som är digitaliserat och som är digitaliserat snälla berätta i kommentarsfältet, gärna med en länk, så lägger jag till dem.

25 tankar kring ”Sökes! Fler svenska museer som använder Creative Commons

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Charlotte S H Jensen

 3. Pingback: Lars Lundqvist

 4. Pingback: Karin Linder

 5. Pingback: Hanna Johansson

 6. Johan Carlström

  Ska man vara korrekt så har inte Riksantikvarieämbetet lagt ut bilder under CC på Flickr. Däremot har vi lagt ut bilder på Flickr commons men då rör det sig om bilder med utgången skyddstid, dvs helt fria att använda men inte licensierade.

   1. Johan Carlström

    För att vara aktuella för Flickr Commons så ska inte bildera vara skyddade av upphovsrätten, anledningen kan vara utgången skyddstid eller för att institutionen äger rättigheterna men tillåter användande utan restriktioner. Läs mer: http://www.flickr.com/commons/usage/

   2. Johan Carlström

    Så svaret är: Ja, även bilder från svenska institutioner kan tillgängliggöras via Flickr Commons.

 7. Pingback: Mathias Klang

 8. Pingback: CC Sverige

 9. Pingback: frepa

 10. Pingback: Bobby

 11. Pingback: Karin Linder

 12. Pingback: Henrik Oscarsson

 13. Pingback: Lars Amréus

 14. Pingback: RegionbibliotekSthlm

 15. Pingback: Nytt på nätet – vecka 35 « K-blogg – Riksantikvarieämbetets blogg

 16. Pingback: Svenskt visarkiv

 17. Pingback: Kajsa Hartig

 18. Pingback: Ann Markström

Kommentarer inaktiverade.