Jag har adopterat en Wikipedia artikel

Jag har haft en underbar lunch tillsammans med Per Falk idag, och han berättade om det projekt som han ska ha tillsammans med sin nya klass. Alla elever ska få adoptera en Wikipedia artikel, och tänk viken bra idé, rent ut sagt en grym idé. Då jag inte har någon undervisning det här läsåret så tänkte jag att jag hänger på och adopterar också en wikipedia artikel som en liten satellit till Pers klass, och följa den.

När resan är slut ska jag skriva en krönika utifrån artikelns perspektiv om livet på Wikipedia, vad händer under den tid då jag är artikelns beskyddare…

Nu när jag sitter här på kvällen och ska fundera kring vilken artikel jag ska adoptera om jag ska välja utifrån intresse eller kunskap. Ska jag välja en artikel som uppdateras ofta som diskuteras livligt, som är låst av en administratör eller inte? Hur mycket arbete innebär det att adoptera en artikel, och hur ofta måste jag titta till mitt skötebarn?

När jag sitter och funderar kommer jag fram till flera alternativa val:

 • ta en slumpartikel (låt slumpen välja)
 • ta en artikel som inte redigeras så ofta …
 • ta Creative Commons artikeln, där hör ditt hjärta hemma
 • ta en artikel vilken jag vill bättra på genom mitt brinnande intresse för frågan
 • ta Enskilda Gymnasiet, den är liksom ändå redan din artikel

I valet och kvalet så föll jag ändå för Enskilda Gymnasiets artikel, det är en fattig artikel som jag tillsammans med mina kollegor borde kunna bättra på. Samtidigt har skolan en viktig plats i min passion till Wikipedia. Så härmed har artikeln för Enskilda Gymnasiet blivit adopterad av mig. I hemlighet har jag adopterat en annan artikel också, mest för att jag vill lära mig ett och annat om bilder och bildpublicering i Wikipedia, men om den får jag berätta mer senare. Nu ska jag dokumentera det som skett bakom ridån, och ändå inte på min nyligen adopterade artikel.

Du, kan väl också adoptera en artikel, Wikipedia behöver inte bara de som använder källan utan även de som tar hand om och sköter om de, du kan väl liksom jag bli förälder till en Wikipedia-artikel under en tid. Vem vet det kanske är skoj…

Häng på vet, ja!

6 tankar kring ”Jag har adopterat en Wikipedia artikel

 1. Anders Abrahamsson

  Hej,

  Well, jag är till och med förälder till en artikel ;).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sustainopreneurship

  En kines adopterade den kinesiska översättningen.
  http://zh.wikipedia.org/zh/%E5%8F%AF%E6%8C%81%E7%BB%AD%E6%80%A7%E5%88%9B%E4%B8%9A

  Vi ses på Internetdagarna! Då är vi i samma redaktion 🙂 i koordination av @Copylinda :).

  Peace,
  Anders

  PS. Klokt val av Enskilda Gymnasiet. Skapar naturligt lokalt engagemang bland dina kollegor – och efterföljande konversation på din arbetsplats, och till slut spridning i lärarkollektiv både här och där. Go for it! DS.

 2. TinaO

  Det här är något jag har funderat på länge – inte att jag ska adoptera en artikel, utan hur jag ska få lärarna på mina skolor att tycka att det är en bra idé!

  På grundskolan i min närhet är problemet att eleverna har helt enkelt inte tillgång till datorer i tillräcklilgt hög grad på skolan, och långt ifrån alla har det hemma. Vilket också är en av anledningarna till att jag tycker det är så viktigt att de får en känsla för vad internet är och hur vi alla samverkar där.

  På gymnasiet får jag däremot känslan av att lärarna är lite fega, att de inte törs för att de tror att eleverna kan så mycket mer än dem. Vilket en del också gör, men so what?

  Jag ska i alla fall fortsätta smyglobba för den här idén…

 3. Pingback: Niklas Karlsson

Kommentarer inaktiverade.