Vad betyder egentligen CC-villkoret Inga-Bearbetningar

Skärmavbild 2010-09-07 kl. 20.34.07

Min underbara kollega Rebecka Gustafson arbetar med Webbstjärnans webbplats, att redigera texter och lägg in bilder. Hon arbetar med att göra den aptitlig för ögat och göra innehållet mer lättillgängligt. Vi har bytt ut alla bilder på framsidans puffar, och se vilka bilder hon valt som den för seminarier eller den för lärare, en bild av Stéfan och vi ska inte prata om illustrationerna i artiklarna som den för regler. Titta på hennes val av bilder…

Jag tycker även att ni ska kolla in bilden som hon valt för att illustrera Webbstjärnans krav på en om-sida av Ferrari + caballos + fuerza = cerebro Humano och den här fantastiska bilden som illustrerar Creative Commons av qthomasbower. Den är fantastisk

I förra veckan beslöt vi oss för att byta ut bilden i den stora puffen och eftersom Rebecka älskar abakedcreations bilder så ville hon gärna ha en de underbara bilderna av muffins som Silvia har i sin fotoström (kolla!).

Men när vi stod där och pratade om hon vilka bilder hon skulle välja sa Rebecka: ”Det blir ingen muffinsbild” eftersom abakedcreation licensen (by, nc, nd) alltså erkännande-ickekommersiell-ingabearbetningar och för att vi ska kunna lägga upp den i puffen måste vi bearbeta bilden, beskära den, skala ner den, så lite bistert fortsatte Rebecka:

– Men jag vill ha en muffinsbild.
– Mejla och fråga fotografen då… Berätta vilka vi är och vad vi vill använda bilden till. Du ska se att det ska säkert gå…
– Jo, ja, det kan man ju göra, svarade Rebecka och skrev sedan ihop ett mejl…

Kring villkoret inga bearbetningar förekommer det en diskussion kring: Vad betyder inga bearbetningar?

Vi som använder bilder som är licensierade under Creative Commons vill gärna tolka det så vitt som möjligt för att en vid tolkning ger oss mer handlingsmöjligheter, men vad betyder det egentligen?

I min tolkning har jag  gjort det enkelt för mig och min omgivning och brukar säga med myndig stämma: Att det betyder att den som har upphovsrätten till bilden säger att du kan använda den, sprida den, kopiera den men under villkoret att du inte bearbetar den. Dvs inte beskär, inte förändrar ljuset, färgerna och allt annat vi så enkelt kan göra med digital teknik. Villkoret säger att om du vill bearbeta verket så ska du söka tillstånd av upphovsmannen.

Och man kan alltid fråga! Det är inte så svårt och det värsta som kan hända är att man får nej.

Hur gick det för Rebecka och Webbstjärnans sajt? Det har varit en följetång med mejl fram och tillbaka: för vi fick ”JA”, men  bilderna som ligger på Flickr är alltför små, för vår puff och då frågade Rebecka efter en ”större” och den kom imorse, så nu ska vi bara få till texten, men ni kan tjuvkika på hur det kommer att se ut, kika nedan.

Min tolkning av inga bearbetningar stämmer den med Creative Commons? Ja, vad säger Creative Commons FAQ om hur vi ska tolka villoret ”inga bearbetningar”:

What is a derivative work?

A derivative work is a work that is based on another work but is not an exact, verbatim copy. What this means exactly and comprehensively is the subject of many law journal articles and much debate and pontification. In general, a translation from one language to another or a film version of a book are examples of derivative works. Under Creative Commons’ core licenses, synching music in timed-relation with a moving image is considered to be a derivative work.

It’s important to note, however, that the Creative Commons licenses allow the user to exercise the rights permitted under the license in any format or media, even in the NoDerivatives licenses. This means that, under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives license, for example, you can copy the work from a digital file to a print file consistent with the terms of that license.

Det gör inte mig gladare, fokus tycks ligga på format, och form. Så jag kvarstår i mitt ställningstagande, tvekar du fråga om lov…

CC-villkoren är inte helt lätta att tolka, så för att inte göra någon besviken så föreslår jag att du faktiskt ber om tillstånd om du vill bearbeta en bild som ligger under inga bearbetningar. Det är ett väldigt ett enkelt sätt att berätta att du gillar bilden, musiken, filmen och du ger dessutom upphovsmannen ännu ett erkännande. Alla behöver få höra att det de gör (om det är bra) är uppskattat. Silvia (abakedcreation) blev väldigt glad och det är vi med.

Ni ska se vilken grym PowerPoint Rebecka satt ihop om Webbstjärnan. Den kommer publiceras i slutet av veckan, på Slideshare efter den kommer ingen (lärare/elev) kunna motstå att delta i Webbstjärnan.

Så ska jag passa på att säga Tack till Petter!

Webbstja

4 tankar kring ”Vad betyder egentligen CC-villkoret Inga-Bearbetningar

  1. Pingback: Mathias Klang

  2. Pingback: CC Sverige

Kommentarer inaktiverade.