Ett mejl med en fråga om (c) och de möjligheter som CC ger

Det kom ett mejl, från en av mina fd elever och hon skriver så här:

Det jag undrade ifall du kanske kunde hjälpa mig med är att jag undrar vilket som jag vet att du har gått igenom med oss och för oss förr på EG är det med Copyright? Vad det står för och vad jag får använda mig av och så? Undrar dessutom på flickr, vilka bildr det var man fick använda utan att ”stjäla” bilderna och så?

När man som lärare får sådana mejl så inser man att man kanske har gjort skillnad, genom vårt arbete har min elev kommit fram till frågor och insikter, som hon nu måste använda eller behöver fräscha upp, och eftersom hon inte vet att vi arbetat med det så vänder hon sig till mig. Till tryggheten till läraren till skolan, kan man som lärare få ett bättre betyg?

Tacksamt svarar jag: Tack för att du har tilltro till mig och mina kunskaper, tack för att du minns mig, tack för att jag gjort skillnad.

Till min elev skriver jag:

Jag är så glad att du frågar, mitt svar är på inget sätt rättvisande för den stora och komplicerade fråga som du ställer, men jag ska försöka ge en bild av vad som gäller sedan får du läsa mer på Creative Commons webbplats, läsa på om upphovsrätt t.ex på Justitiedepartmentets hemsida. [Jag är dock väldigt stolt över att du frågar mig, mer än du anar]

Men kort: Copyright är ett automatiskt skydd som kommer på verk som du skapar. Du behöver inte sätta dit (c) det sker automatiskt, det Copyrighten eller upphovsrätten som vi kallar den i Sverige ger dig den ekonomiska rätten och den ideella rätten till ditt verk, till det som du skapat, din text, tid bild, din låt, din målning eller vad det nu är. Du minns kanske att ni fick mejla och fråga om vi fick använda bilderna på John Ajvide Lindqvist när vi arbetade med Blackeberg.

Det innebär alltså att ingen har rätt att sprida ditt verk, eller tillgängliggöra ditt verk till allmänheten utan ditt tillstånd. De måste be dig om lov. På internet, eller med digital teknik är det väldigt enkelt att sprida verk, enkelt att dela verk, men upphovsrätten gör det lite krångligt eftersom den kräver att man ska ha tillstånd.

Creative Commons

Men det finns ett licenssystem som heter Creative Commons, i sin konstruktion väldigt enkelt, och som innebär att du har kvar din upphovsrätt. Men du bestämmer hur, om och i vilken omfattning du vill att andra ska få använda dina verk. Det finns fyra villkor, som utmynnar i sex olika licenser, som jag som upphovsman kan lägga mina bilder, mina texter, mina målningar, min musik under. Det gör det möjligt för oss som inte är så haja på att göra musik att faktiskt få tillgång till schysst musik, eller schyssta bilder eller vad det nu är, och göra nya verk, skriva, blogga, använda dem.

Du kan läsa mer om licenserna i Lathunden (nedan) och på CC-sajten.

Om Flickr

Flickr är en fotodelningstjänst på nätet, där du lätt kan söka efter bilder som ligger under Creative Commons, välj avancerad sökning, klicka i boxen Creative Commons. Det du ska tänka på är villkoren som upphovmannen har satt upp, att vara noga med att följa dem. Ett villkor är ofrånkomligt och det är att DU måste erkänna upphovsmannen alltid, med namn eller med ”alias”, vi kan ta mig som exempel säg att du vill använda en av mina bilder så ska du

a) berätta vad bilder heter (titel på verket) och om möjligt länka till bilden
b) berätta att det är jag Kristina Alexanderson eller som jag kallar mig på Flickr kalexanderson som tagit bilden, och om möjligt länka till mitt konto
c) ange vilken licens som finns till bilden så att de som vill använda samma bild i ett annat sammanhang och hittar den på din blogg till exempel vet vad och hur villkoren är för att de ska få använda bilden, och om möjligt länka till själva licensen.

Det kan se ut så här:

We are looking for pets

We are looking for pets av kalexanderson CC (by, nc, sa)

Är du osäker kolla in min lathund som jag gjorde till er, i samband med projektarbetet, och kolla in, ladda ner, använd. Om du fortfarande känner dig osäker mejla mig så hjälper jag dig…

7 tankar kring ”Ett mejl med en fråga om (c) och de möjligheter som CC ger

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Emma Karlsson

  Jag fick en gång svar från en fd lärare som jag vände mig till att det där borde jag ha lärt mig under utbildningen. Så jag fick fråga några andra lärare som var mer tjänstvilliga.

 3. Rebecca Rönström

  Såhär uttryckte jag mitt tack till dig Kristina, via facebook. Eftersom jag vet att du inte älskar webbsiten facebook så mycket, så skriver jag samma här: ”Tack kristina! Informationen av dig kommer vara användbar, har redan gått tillväga att fråga ett företag ifall jag får använda mig av deras bilder så som vi gjorde med John Ajvide Lindqvist projektet – det du lärde oss med alla bloggar är nyttigt att veta, så tack återigen”

   1. Rebecca Rönström

    kristina,
    jag har ytterligare en fråga, vet dock inte om du minns men tänkte iallafall fråga. Jag undrar hur man gör bloggarna synliga på nätet, t.ex. nätverket google, på wordpress? Så som man kan finna Ajvide Lindqvist projektet och de andra online. Tack på förhand, Rebecca

     1. Rebecca Rönström

      Jag har gjort det följande som du skrev, och jag har satt ja tecken på att jag vill att den skall vara synlig för allt. Men ändå så vill det inte synas på google, har jag gjort fel då, kanske? Är ytterst tacksam för den hjälpen jag får, då jag vet att du kan detta och inte jag tydligen.

Kommentarer inaktiverade.