Skulle jag vilja gå på min egen lektion?

Igår ställde Anne-Marie Körling den frågan i TV-programmet Körlings barn och efter det har frågan följt mig, hade jag velat gå min egen lektion? Skulle jag vilja vara min egen elev?

Ärligt, handen på hjärtat? Skulle jag vilja det? Hur skulle jag se på mig som lärare om jag var elev idag?

Jag har funderat mycket, hur är jag som lärare?

Jag är:

  • kravfull
  • förväntansfull
  • otålig
  • nyfiken
  • frågande, söker ständigt efter svaret

Min undervisning handlar mycket om att söka svaret på frågan, varför blev det inte bra, eller varför blev det bra? vad var det som hände? Vad borde varit annorlunda? Kunde jag gjort det på något annat sätt?

Sedan har jag höga krav, kanske för höga?  Jag förväntar mig att mina elever ska älska mina ämnen lika mycket som jag, och har svårt att förstå att inte alla elever älskar Dante, eller Homeros. Jag kan inte förstå att elever inte ser storheten i de mikroekonomiska teorierna, eller när de suckar för att vi ska läsa lyrik. Min passion för mina ämnen förblindar mig ofta och jag har svårt att förstå att inte alla vill, eller tycker att blogga är genialt. Mitt engagemang är min styrka men det är samtidigt min största svaghet.

Under min egen skolgång var det de lärare som jag respekterade mest som var de som älskade sitt ämne, krävde och förväntade sig saker av oss elever, och eftersom jag vill ha det så under min skoltid så har jag bara fört över det till min egen undervisning. De fick gärna var tråkiga, men kunniga, pålästa, sådana som gav mycket!

Men att vara en sådan lärare är inte att vara lyhörd, det är att vara enögd att tro att alla är som jag, och så är inte fallet. Och med den insikten blir det svårt att säga att jag skulle vilja vara elev på mina egna lektioner, men jag skulle vilja ha en lärare, eller jag skulle vilja säga att alla de lärare som jag älskade, som jag tänker tillbaka på var sådana som hade en del av mina egenskaper.

Kanske skulle jag vilja vara min egen elev, kanske inte…

3 tankar kring ”Skulle jag vilja gå på min egen lektion?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: kalexanderson

  3. Pingback: annikawiman

Kommentarer inaktiverade.