Wikipedias definition av eldsjäl är som vara på ett äventyr

Jag går igenom min mejlbox, och hamnar i ett mejl som där jag beskrivs som ”en eldsjäl”. Ett ord som ofta kommer igen i beskrivningarna av mig, men vad är en eldsjäl?

Jag tar Wikipedia som hjälp och får följande artikel ”Eldsjäl” att arbeta med:

Eldsjäl är ett äventyr till rollspelet Drakar och Demoner, utgivet av Riotminds.

Äventyret utspelar sig på ön Edair´maan, också kallad De Klagande Vindarnas Ö. Rollpersonernas vistelse på ön blir snabbt en kamp emot klockan, då de plötsligt drabbas av en mystisk sjukdom. Samtidigt har en uråldrig ondska skickat sin utsände för att leta reda på ett fornkraftigt vapen.

I vardagsprat säger vi att en eldsjäl är någon som brinner för något, ett ämne för en tanke för en idé för vissa värden. Jag skulle dock vilja säga att Wikipedia artikeln gör begreppet mer spännande, det är ett äventyr att vara en eldsjäl. Det är ett stort äventyr, där det händer nya saker, oförutsägbara, men att vara ute på detta äventyr är ständigt att balansera på gränsen, i en rädsla för att bli bränd, eller i värsta fall brinna upp.

Wikipedias beskrivning är spännande och säger en del om Wikipedia som källa. Den är skapade av användarna och fångar upp sånt som är viktigt för de som skapar artiklar på Wikipedia. Är kunskap om Drakar och Demoner viktiga för vår vardag? Är det kunskap? Vad säger en artikel som eldsjäl om Wikipedias syn på kunskap? Jag inser när jag läser artikeln om Eldsjäl att jag inte har några kunskaper om Drakar och Demoner, men har nu lärt mig något nytt.

Begreppet eldsjäl, och vad är det och vad betyder det? Samt varför har Wikipedia artikeln det fokus som den har?

Jag brukar värja mig för att bli beskriven som eldsjäl, för att beskrivas som en eldsjäl känns ensamt, stort och farligt. Elden är het, brinner starkt och jag är rädd för att bränna mig. Men samtidigt har jag ett stort engagemang för skolan, för lärande, för barnen i skolan, för allas möjligheter att få tillgång till kunskap för att klara sig i vår vardag. Men efter att läst Wikipedia inser jag att jag är ett äventyr i Drakar och Demoner.

6 tankar kring ”Wikipedias definition av eldsjäl är som vara på ett äventyr

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Maria Gustafsson

 3. Peter Forsman

  Hej Kristina,
  Observant iakttagelse.

  Jag håller med om att Wikipedia framstår som ihåligt och förbättringsbart.

  Därför tänkte jag ge dig min bild av vad som gör dig till det som jag ser som ”eldsjäl”. En ”eldsjäl” är den som driver en hjärtefråga eller ett ämne betydligt längre än andra och är sakkunnig i ämnet.

  En förebild som ”går före” kort och gott!

  Och med Wiki´s brist, så är det bättre att besöka http://wp.nu/f5m som ger följande synonymer:

  ”entusiast, drivande kraft, pådrivare, idéspruta, entreprenör, primus motor”

  Med andra ord inget farligt, utan ord som beskriver dig väl.

  //Peter

Kommentarer inaktiverade.