Hur kommer man i kontakt med Google?

Jag fick ett mejl i våras, med ett brev som en bifogad fil: Google, Brevet har en tydlig avsändare. Det var Google. Innehållet i brevet handlar omatt jag har blivit utsedd till en vinnare och jag skulle få MASSOR med pengar. För mig är solklart att det är fejk, och jag tänkte, som en vän av ordning att jag mejlar Google och säger att det här har jag fått i ert namn, bara så ni vet, vilket de med säkerhet redan gör. Jag sparar dessutom mejlet för att det kan säkert bli underlag för ett blogginlägg om källkritik, om Google och vinstbrev på nätet.

Jag kan vara ganska nitisk när jag tar mig an en uppgift, så jag börjar en jakt på en e-postadress, en möjlighet att komma i kontakt med Google, med någon form av kundtjänst, för jag vill mejla och bifoga brevet. Men jag inser ganska snart att Google, världens största internetföretag, en sajt som jag i stort sett använder dagligen, inte har någon ”om-sida” och ingen mejladress, jag efterlyser en på twitter, får hjälp men hela försöket slutar i ett stort frågetecken, hur kan det komma sig att Google inte har någon mejladress? Jag får tips om deras kontaktformulär som känns som att ställa frågan rakt ut i tomma intet, till vem som helst som råkar läsa…

Misströstande lade jag ner mitt projekt och har väl gnällt lite om bristen på transparens från Google, som vi använder varje dag. På Bok och bibliotek mässan var jag på två Google-seminarier ett som jag ska skriva om på Kolla Källan Google och Framtiden och ett som hette Google världens enda supermakt på nätet. I det senare deltog Andreas Ekström och Andreas Svenungson från det svenska Google-kontoret. Den första frågan som kom upp handlade om hur Andreas Svenunson fått sitt arbete på Google? Om han hade ringt och frågat om de hade några lediga tjänster, och om så var ringde du, undrade Andreas Ekström, för jag har i alla fall inte hittat något telefonnummer till Google, så hur gör man om man vill komma i kontakt med Google? (Det undrade ju jag med…)

Som svar på vår fråga om hur man söker jobb på Google fick vi veta att det var Google som hade kontaktat Andreas Svenungson och sedan tillstod han att när det kommer till öppenheten så finns det lite att arbeta på för Google. De hade haft en öppen e-post adress, men den hade blivit nedspammad direkt, och tydligen är det så om man tillhandahåller gratistjänster, men jag undrar ändå över kundsupport, och hur möter Google det behovet?

Google beskriver sig själva alltså som ”lite dolda” men det beror på att de vuxit mycket snabbt. Men transparens och öppenhet är på väg. Medan Andreas Ekström som har skrivit en hel bok om Google beskriver Googles företagskultur som en lite sektliknande rörelse, som tänker lite annorlunda med bland annat ett en procent mål, att en procent av vinsten ska gå till välgörande ändamål. Men särskilt tillgängliga är de inte men kanske är de mer tillgängliga om du betalar för deras tjänster (för visst måste man som företag kunna komma i kontakt med företaget om man använder tjänster som deras annonser, deras företagslösningar för mejl etc. Men det vet jag egentligen inget om, så jag låter det vara osagt)

Sedan ska jag väl tillstå att de är tillgängliga även för mig, men att skicka in ett anonymt kontaktformulär, utan tydlig mottagare vilket alltid gör det svårare att använda ett kontaktformulär.

Jag återkommer till Google imorgon med, tror jag har fler ingångar efter seminariet om Internets supermakt

9 tankar kring ”Hur kommer man i kontakt med Google?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Marcus

  Håller med. Mitt företag skulle uppgradera till Google Apps Business vilket inte gick. Varje gång man försöket kom man till en sida som sa att denna tjänst inte var tillgänglig och ungefär samtidigt fick jag ett mejl från google att jag hade blivit nergraderad.

  Efter en rad försök så tänkte jag att jag skulle kontakta google på något sätt. Det står att man kan ringa men det står inget telefonnummer. Inte märkligt, man förstår ju att de vill slippa idioter som ringer, men det är en märklig värld vi börjar leva i…..

  Marcus, Örnsköldsvik
  Ps. Jo, jag letar fortfarande efter support till google som suger!

 3. Göran Larsson

  Precis som du fick jag besked om att jag vunnit massor av pengar från Google och har sedan försökt kontakta företaget på alla upptänkliga sätt och började känna mej ganska frustrerad när jag av en slump snavade på din blogg om just samma skeende. Tack för det; då kan jag avsluta projektet nu när jag fått veta hur hopplöst det verkar vara att skapa nån form av kontakt med Google.

 4. Pingback: Nena Helac

Kommentarer inaktiverade.