Internet startar med Google

Jag läser Öpedagogen Googla kan väl vem som helst eller? och inser att efter bokmässan har jag saker som jag aldrig tänkt på, men när Andreas Ekström sa det så var det så självklart, visst är det så. Varför har jag aldrig tänk på det? Och så snart tanken slog mig så visste jag svaret, för att ingen har fått mig att tänka på det tidigare. Men på seminariet Google Internets enda supermakt på Bokmässan fick Andreas Ekström mig att tänka på både ett och annat.

Jag visste ju redan att Google lever på annonser, på att skapa sponsrade länkar som företag köper, och på så sätt hamnar de bland de sponsrade länkarna när vi söker information på Google. Annonserna och de sponsrade länkarna har jag funderat kring, skrivit om och lyft, men jag har aldrig tänk på att Googles startsida är helt utan annonser, har ni gjort det?

Om du går in på http://google.com så ser du att den sidan är den helt annonsfri, om du bortser från att det finns information om Googles andra tjänster. Men det finns inga sponsrade länkar där, och vad beror det på?

Varför missar Google en sån möjlighet? Tänk vilka summor de skulle kunna tjäna på att ha annonser på startsidan, men å andra sidan får man tänka på vad de vinner, eller på vad de förmedlar, genom att göra startsidan annonsfri. Andreas Ekström formulerade det så här:

Vi googlar, vi använder inte ett företagstjänst, vi använder oss av google

Google startsida annonsfri för här börjar internet. Google signalerar med det att vi vill inte sälja något. Vi erbjuder bara en infrastrukturtjänst.

Det vanligaste vi googlar på Google är Google, för där börjar internet. Genom google blir informationen på internet tillgänglig, sökbar, men med vilken kostnad? Vad betalar vi? Har du funderat kring det?

All den information som Google samlar om vårt sökbeteende, för att förbättra sökmotorn, för att förbättra sitt annonssystem för företag?

1 tanke kring ”Internet startar med Google

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.