När slutar tekniken att vara ny?

Jag tillsammans med Anne-Marie Körling brottades en hel kväll över ordet ”ny”.

När slutar en sak att vara ny, och bli en naturlig del, en del av vardagen? Frågan är i sig svår att svara på, för när slutar man att vara nyförälskad, och istället bli förälskad? När övergår förälskelsen i kärlek, och när blir den nyss så nya blir en som är känd och älskad?

Det är olika, det beror på, omständigheter och skeenden. I skolan pratar vi fortfarande om Lpo-94 som den ”nya” läroplanen. Vad i din garderob skulle du kalla nytt om det hängt där sedan 194, eller i 16 år?

Igår läste jag en ledare av Henrik Berggren Cybermobbning: kan få tragiska konsekvenser. Ledaren är i sig intressant, givande och väldigt tänkvärd, och jag återkommer till den i inlägget på Kolla Källan. Men jag undrar mycket över slutformuleringen:

Det behövs uppenbarligen etikettsregler för den nya tekniken.

Vad menar Henrik Berggren med ”den nya tekniken”? Att filma är knappast nytt, första filmen visades av bröderna Lumier 1895, så film i sig är inte nytt. Inte heller att vem som helst har tillgång till tekniken, jag tänker på Super 8-filmen (1965). Så vad är nytt med att smygfilma? Möjligheten att smygfilma har funnits lika länge, som filmen. Kanske menar Henrik Berggren att den nya tekniken handlar om att det idag är så mycket enklare att publicera eller tillgängliggöra film på nätet. Men är verkligen det nytt?

YouTube, lanserade 2005, för fem år sedan! I fem år har denna möjlighet funnits och vad är nytt i din garderob som hängt där i sedan 2005?

När slutar vi prata om ”den nya tekniken”?

5 tankar kring ”När slutar tekniken att vara ny?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Morrica

    Vi slutar prata om den ’nya tekniken’ som ny först när det kommer något annat, ännu nyare, ännu mer ovant. Då först går det upp för oss att det som vi idag refererar till som den ’nya tekniken’ är en del av vår vardag, när det kontrasteras mot detta som vi inte alls känner oss hemma med.

  3. Pingback: Den gamla läroplanen ska vara ny! | Anne-Marie Körling

  4. Pingback: IT för pedagoger

  5. Pingback: Alastair Creelman

Kommentarer inaktiverade.