Hur ser elever på smygfilmning?

Idag är kameror i mobiler och i datorer vardagsmat. I vår vardag finns övervakningskameror i överflöd i taxibilarna, i t-banan, på spårvägen, och i skolmatsalen. De är så vanliga att vi inte ens tänker på dem. Det är också enkelt att filma med sin mobil och sedan gör tekniken det enkelt att filma och sedan publicera filmen på t.ex. YouTube eller Vimeo.

The Girl With the Sun in Her Head

The Girl With the Sun in Her Head by Peter Keyngnaert (pkeyn) CC (by, nc, nd)

I våras när jag lät mina elever hålla tal inför klassen så erbjöd jag några av de elever som inte kunde närvara att filma sina tal och sedan publicera dem på nätet. Ingen av eleverna opponerade sig mot förslaget, utan tyckte att de var ett bra alternativ. Det enda de var noga med var att be mig säga till när jag sett filmen så att de skulle kunna ta bort den från nätet. Ända sedan dess har frågan följt mig kring vem som har ansvar för filmat material som publiceras på nätet? Är det jag, som har bett eleverna filma sina tal? Är det eleverna som har lagt ut dem eller har vi ett gemensamt ansvar?

Dagens inlägg handlar om hur du skulle kunna föra ett samtal kring filmpublicering på nätet och det ansvar som följer av detta.

På Dagens Nyheters ledarsida läser jag Henrik Berggrens ledare Cybermobbing: Kan få tragiska konsekvenser som han inleder med en berättelse från Bok och biblioteksmässan, då han efter en intervju fick veta att han blivit filmad och att filmen hade lagts ut på nätet.

Men även om jag inte konsulterat Magdalena Ribbing verkar det som en god etikettsregel att den som filmar folk talar om det i förväg. Om inte annat bör man få en chans att dra en kam genom håret, särskilt om man är tunnhårig.

Med Henrik Berggrens anekdot som bakgrund skulle jag ställa följande frågor till mina elever:

 • Hur ser ni på att bli filmade?
 • Hur skulle du ha reagerat om du var Henrik Berggren?
 • Är det ok att jag som lärare filmar er och sedan lägger upp filmen på nätet utan att fråga er? Om inte, varför inte?
 • Hur ser ni på smygfilmning?
 • Är det ok att filma någon utan tillstånd? Om så, var är det ok? I datasalen? I spårvagnen? I T-banan? I matsalen? Eller i sovrummet?

Henrik Berggren fortsätter sin ledare med att berätta en smygfilmning som amerikanska medier har rapporterat om.

Amerikanska medier rapporterade i går om en blyg 18-årig collegestudent i New Jersey som begått självmord efter att en video som dokumenterade hans sexuella möte med en annan manlig student lagts ut på nätet. Smygfilmaren var en kamrat som placerat en webbkamera i deras gemensamma studentrum.

I det senare exemplet får smygfilmningen oanade konsekvenser och frågan som följer är vem bär ansvar för den skada som filmen orsakar? Frågan om ansvar för det som publiceras och de följder som en publicering anser jag är viktigt att vi pratar med eleverna om.

5 tankar kring ”Hur ser elever på smygfilmning?

 1. TinaO

  Mycket intressant!

  Jag har också funderat på det här, och ännu lite mer skruvat. Om elever går runt med en microfon och kamera för att träna på intervjuteknik, de frågar om det är OK att filma dig – betyder det då att du har givit ditt tillstånd till en eventuell uppladdning på internet?

  Jag måste kolla med mina lärare hur de pratar med sina elever om det här. Om de pratar med dem om det?

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.