Creative Commons bygger på ansvar och tilltro

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag vill tro, jag vill hoppas… Jag vill tro på det goda, jag vill tro att de som använder Creative Commons gör det på ett sätt som stämmer överens med de idéer som ligger bakom licenssystemet. Att du som användare följer de villkor som följer med avtalet som upphovsmannen angett genom att lägga en CC-licens på sitt verk.

Det finns brister, svagheter, luckor, saker som man inte kan undvika. Det finns alltid kryphål, svagheter som andra, de som vill, kan utnyttja, och är det tillräckligt många som utnyttjar dess så kommer de att urholka systemet, tanken och den goda idéen med t.ex. CC.

På regionbiblioteket @kalexanderson och @klonerna

Bilden är tagen av Anna Stina Takala

En av bristerna med Creative Commons är just att jag med lätthet och utan att ha upphovsmannens godkännande kan licensiera vilket verk som helst under Creative Commons. Jag kan med enkelhet ta en bild, som den ovan och ladda upp den på flickr och påstå att det är jag som är upphovsman till den, även om ingen tror mig. Och det finns inget annat sätt för dig som användare att ta reda på eller vara säkert på att det är jag, som har upphovsrätten till bilden, utan att fråga…

I mina exempel är det Anna Stina Takala har upphovsrätten till bilden ochhon tog på mig igår på regionbiblioteket. Hur ska man då göra? Ska man misstro, eller ska man låta bli att använda bilder, musik film, verk som är licensierade under Creative Commons? Och helt enkelt bara fråga, och hoppas på svar…

Jag tror att man måste ha tilltro, men att man som användare kanske bör och ska berätta för den som har skapat verket att man gillar det, att man är förtjust, förälskad. Jag blev just förälskad i en fotografs bilder på flickr, och jag valde att berätta det, till fotografens förtjusning. Använd, men berätta gärna att ni använder, att ni gillar, att ni blir fötjusta, förälskade, vill göra egna, gör det och hylla dina förebilder. Lite beröm kostar så lite, men betyder så mycket.

Nu undrar du såklart har jag upphovsmannens tillstånd?

2 tankar kring ”Creative Commons bygger på ansvar och tilltro

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.