”Om det inget kostar, så är det du som är varan”

Snappade upp sentens på twitter

”If you’re not paying for it, you’re actually the product.”

Tänkvärt, med tanke på att vi upplever många av de sociala nätverkstjänster som vi använder som gratis, tillgängliga och fria. Men vad innebär egentligen gratis? Ofta hör jag:

Gratis är gott

Frågan vi måste ställa oss är om det är gratis, eller om det är så som citatet i inledningen

”Om du inte betalar för det, så är du som är produkten”

Tanken har följt mig ett tag, då jag sett och fått ta del av hur enormt utstuderat Facebook kan användas för att marknadsföring, för produkter riktade mot en specifik målgrupp. Idag ramlade jag på följande artikel Twitter gets Stakier som handlar om att twitter kommer att låta annonsörer

to target Twitter users based on who they are following and what type of information they are searching for. So if you’re following, say, @DellOutlet’s tweets, you might get an ad for an HP computer; if you’re following @JetBlue, you might see a Virgin America ad. If you’re following @Sn00ki and searching for information on bedbugs, maybe an ad for something more interesting.

Är det gratis, eller… Och vilka implikationer får detta för skolan? Hur ska skolan hantera det faktum att sociala medietjänster är kommersiella som samlar information om oss som användare och sedan säljer dem för att företag ska kunna göra riktad marknadsföring för oss. Hur ska vi i skolan hantera det?

4 tankar kring ””Om det inget kostar, så är det du som är varan”

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Kotte

    Skolan borde inte använda Facebook alls, alla ungar har faktiskt inte FB-konto… Lär dem om hur hela internet funkar istället! Prata om integritet på nätet och diskutera att alla de där kul gratisprylarna överallt har en baksida.

    1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

      Skolan behöver lära elever just det… Integritet, nätet, men även Facebook o marknadsföringsgrepp, medvetandegöra är svårt att göra utan att använda, förstå och analysera. Jag har svårt att se att vi kan få kunskaper om något vi inte känner till eller använder.

  3. Pingback: ”If you’re not paying for it, you’re actually the product.”

Kommentarer inaktiverade.