Creative Commons och skolan

Jag fick i min mejlbox en fråga om elevers skolarbeten som publiceras på en blogg per automatik kan bli licensierat under Creative Commons?

Det korta svaret är nej.

Innan ett verk, t.ex. ett enskilt blogginlägg, eller en hel blogg kan bli licensierat under Creative Commons måste upphovsman/upphovsmännen ha sagt ”ja”, och i vilken omfattning han/hon vill att andra ska få ta del av hans/hennes verk. Det är lite som att gifta sig, och typ för alltid…

En klassblogg, har vanligtvis flera skribenter och för att vi som klass ska kunna licensiera en klassblogg krävas att alla upphovsmän (skribenter) är eniga om att bloggen ska licensieras under en CC-licens. Ytterligaren en sak komplicerar och det är att barn inte har rätt att ingå avtal innan de fyllt 16 år, och måste alltså ha målmans godkännande för att kunna licensiera sitt verk under Creative commons. Det hindrar dock inte att barn under 16 år kan använda och ta del och använda andra upphovsmäns verk, som är licensierade under Creative Commons.

Mathias Klang reder ut det där juridiska i sitt inlägg Barn och Creative Commons licenser

Sedan är det så att när man licensierar sitt verk anger jag som upphovsman vad för typ av verk det handlar om. På min blogg t.ex. har jag en licens som gäller texten, bilder som jag publicerar kan ha andra licensvillkor eller till och med ligga under Copyright. I och med att jag publicerar en bild på min blogg blir den inte heller per automatik licensierad under Creative Commons. Min licens gäller mina texter, mina verk och ingen annans. Jag kan inte licensiera andra upphovsmäns verk under Creative Commons även om jag gärna skulle vilja det. 🙂

4 tankar kring ”Creative Commons och skolan

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Kjell Lundqvist

  3. Marie Andersson

    Hur kan jag som läsare veta att det enbart är din text som är licenserad under CC? Var i licensen framgår det att det enbart är texten och inte dina bilder? För bilderna är ju verk de med, eller?

    1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

      Bilderna i sig är egna verk, och jag har i samband med att jag skapade licensen angett vilken typ av verk det handlar om. Men precis som vanligt handlar det om att vara tydlig, ange källan och vilka villkor som följer med källan. Jag har själv gjort den fasdäsen att jag tagit en bild tillsammans med en text som jag ville återpublicera. Men är du osäker bör och ska du alltid fråga. Det värsta som kan hända är att du får nej

Kommentarer inaktiverade.