Fattigdomsbekämpning i det lilla, sånt beundrar jag!

Det finns saker som jag beundrar, saker som jag tycker är stora. En sån sak som jag beundrar är det min kollega Peter Forsman berättar om i sin bloggpost ”1 år idag och jag är sjuk glad” där han skriver:

Den 19 oktober 2009 ”gick jag med” i Kiva.org. och idag har jag lyckats (med stor hjälp av besökare och företag) lyckats med att generera inte mindre än 204 stycken $25 USD-lån till personer runt om i världen (37 olika länder).

/…/

Nytt från och med idag är att jag förändrat vem som jag accepterar som låntagare:

– Alla länder, (utom USA)

– Endast kvinnor (Jag tänker inte gå in på detaljer i hur jag tänker här, mer än att jag anser att det gör större nytta på detta sätt.

Peter har valt att satsa på mikrokrediter för att hjälpa kvinnor att själva ut ur fattigdom. Jag är extra stolt över att Peter valt att satsa på kvinnor för alla studier visar att just mikrokrediter till kvinnor skapar fler ringar på vattnet att kvinnor använder de pengar som de tjänar på att satsa på sin familj, ser till att de får mat, och att barnen kan får utbildning, lära sig läsa och skriva. Så att satsa på kvinnor är ofta ett sätt att satsa på att får hela familjer att ta ett steg ut ur fattigdom.

Ett exempel beskrivs på hur mikrokrediter kan påverka kvinnors vardag finns på UNDP sida Mikrokrediter ger fattiga i Zambia möjlighet till nytt liv. Där vi kan läsa om mikrokrediternas effekter för kvinnor i Zambia som:

När kvinnorna får mer kontroll över hushållets pengar ökar dessutom jämställdheten i hemmet /…/

– Förut kunde vi bara äta ett mål mat om dagen och det var lunch. Nu har vi råd att ge hela familjen tre måltider varje dag, säger Cathrine Miwanda, gruppledare i en av kvinnogrupperna i Chongwe.

En av hennes kollegor är stolt över att hon nu har råd att skicka sina egna barn och även flera föräldralösa barn till skolan.

– Och det är inte bara det att vi skickar dem till skolan. När de kommer hem, då lär de oss att läsa och skriva också, säger hon.

Mikrokrediter gör skillnad, Peter Forsmans engagemang i KIVA.org gör skillnad. Ett sådant engagemang imponerar på mig, det är sånt som jag beundrar.

2 tankar kring ”Fattigdomsbekämpning i det lilla, sånt beundrar jag!

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.