Kolla källan – Så stor är den afrikanska kontinenten!

Vår bild av Afrika är ett spännande ämne. Jag har egentligen aldrig fått en bild av hur stor den afrikanska kontinenten är tills BrianKotts via twitter delade med sig av den här bilden:

Jag bara säger jämför kartan (ovan) med den som vi vanligtvis tittar på, inte ser det ut som att Kina, Indien, USA, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Storbritannien, Japan och östeuropa alla får plats på den afrikanska kontinenten. Fast det beror väl på att den karta som vi brukar titta på i skolan vilar på en västeuropeisk världsbild, eller?

Kartan på Afrika som kontinent kan bli en spännande utgångspunkt för ett samtal om vår karta och den världsbild som den förmedlar.

Fast enligt Måns ska Afrika visst vara såhär stort

Tack Måns 🙂

6 tankar kring ”Kolla källan – Så stor är den afrikanska kontinenten!

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Marie Grusell

 3. Pingback: Peter Forsman

 4. Pingback: KristinaAlexanderson

 5. Måns Jonasson

  Ja, men så var det ju det där med att kolla källan också. 🙂

  Kai Krause har gjort en jättefin kartbild av Afrika, men eftersom han använt Mercators projektion (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mercators_projektion) för att visa storleken på länderna så stämmer inte det hela.

  Afrika är verkligen jättestort, men det blir lite missvisande på den där bilden. T.ex. ser Storbrittanien ut att vara ungefär lika stort som Madagaskar. I verkligheten är Madagaskar 587 000 km2 och Storbrittanien 243 610 km2 – en rätt drastisk skillnad.

  Någon (det här är trots allt Internet!) har gjort en mer rättvisande version som finns här: http://yfrog.com/8677vp

  På den kan vi se att det är rimligare att jämföra Madagaskar med Sverige, som är 450 295 km2.

 6. Pingback: Har du fattat hur stort Afrika är?

Kommentarer inaktiverade.