Creative Commons i skolan, gör det enkelt

Jag minns det så väl när jag brottades med att få mina elever att försöka förstå upphovsrätt och Creative Commons, vad alla symboler betyder o.s.v. Hur får vi använda materialet? Vad ska vi skriva, hur ska vi förklara att vi erkänt upphovsmannen? Hur gör man egentligen?

Jag brottades med symboler och villkor, hur dessa hör ihop och hur de kan kombineras och varför. Jag brottades med att försöka få eleverna att förstå medan mina elever valde en annan väg och det underbara är att eftersom de bloggade om hela processen så berättade de också om hur de gjorde läs och njut av Louise stolthet över att hon fattar hur hon kan använda bilder som någon annan tagit och sedan lagt upp på Flickr:

Och hon utgår från följande bild och skriver så här:

Så, hur gör Kristina?

Manifiesto ”En defensa de los derechos fundamentales en internet” by Upyd, blog sobre upyd no oficial CC (by, nc, sa)

Vad är vad?

Manifiesto ”En defensa de los derechos fundamentales en internet” är namnet på själva bilden som man hittar ovanför själva bilden på flickr.com.

Upyd, blog sobre upyd no oficial är vem som har lagt upp bilden som man hittar uppe i högra hörnet på flickr.com sidan där det i det här fallet står ”Uploded on December 4, 2009 by Upyd, blog sobre upyd no oficial”

Så långt är det inte svårt att förstå, vad som däremot förvirrar mig är:

CC (by, nc, sa) – det här är alltså Creative Commons men vad beyder by,nc och sa? Kristinas länk går till själva licensen vilken man hittar längst ner på höger sida under Additional Information. Men hur vet man att det ska stå (by,nc,sa)?  Svaret finns i Kristinas inlägg by,nc och sa är alltså förkortningar för symbolerna som uttrycker vad man får använda bilden till.

Vad har jag lärt mig av det här? Jo  att allt står i Mattias Klangs Copyright-Copyleft gudie och Kristinas inlägg vilket jag inte orkade läsa fast jag uppenbarligen borde. För er som inte heller orkat göra det så håll till godo med mitt inlägg :D

Min elever ägnar alltså inte sin tid åt att slita sitt hår att försöka lära sig förkortningar, men hon använder mig som modell, tittar på hur jag gör och imiterar. Hon härmar och gör likdant, struntar i vad det betyder, för de vet och har förstått att i skolan får de använda alla bilder, eftersom undervisning räknas som ickekommersiell, så länge de inte gör något med bilden, bearbetar den eller ändrar villkor, och hon vill bara använda, i stort sett.

Sedan säger hon som det är, för hennes kompisar är det ingen idé att försöka förstå det jag skriver eller det som Mathias Klang skrivit i sin guide, det räcker med att läsa hennes inlägg.

Jag njöt när jag läste det första gången och njuter än mer idag. Jag svarade med att skapa en lathund för Louise (se nedan) och hennes kamrater, jag gjorde också en utförlig genomgång och fler övningar i att använda bilder material som ligger under Creative Commons. Mest nöje väckte dock min presentation, de lärde sig nog inget om själva licenssystemet mer än att fröken kan välja roliga bilder, och det räcker ganska långt, när man sedan ser deras bildval när de ska utvärdera min undervisning. Kolla själv på ett urval i inlägget Min undervisning i Creative Commons bilder.

Idag läser jag om Öpedagogens arbete med Creative Commons och tänker: Åh vad härligt med en lärare som väljer att vara modell, förebild. Visa vägen sedan vill jag tipsa om att inte krångla till det, utan låt dina elever göra som Louise, låt dem härma… och använd åtminstone lite av det som jag gjorde för mina S3:or. Jag bjuder på det, och vill att det används…

3 tankar kring ”Creative Commons i skolan, gör det enkelt

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: helena

  3. Pingback: Creative commons rätar ut ? « I(t-)tankarna

Kommentarer inaktiverade.