Vad kan du om källkritik, upphovsrätt och licenser på nätet?

Ja, vad kan du? Säkert väldigt mycket, men ofta kan elever ganska lite.

Jag var på skolan i veckan och gjorde ett gästspel i svenska där eleverna fick arbeta med att illustrera en novell med hjälp av bilder, och de googlade fritt och glatt till jag fråga om de visste om de fick använda de bilder som de hittade genom att googla.

Nej, svarade en elev då, man måste ha tillstånd.

Men hur gör man då frågade jag eleverna? Samma elev svarade:

Man, mejlar och frågar.

Finns det några andra sätt frågade jag? Eller hur gör man? Hur kommer det sig att man kan använda artiklar i Wikipedia fritt? Vet ni det?

Sedan var jag igång och prata om Wikipedia, Wikimedia och licenser, och sedan sa jag till klassen som satt framför mig, jag vill att ni söker bilder på WikiMedia Commons, för där finns bilder som ligger under Creative Commons licenser och de får vi använda utan att be om lov. Sedan gick klassen lös i Commons och deras bilder, och vilka bilder de hittade.

Men vad kan du om bilder på nätet? Och hur vägleder du dina elever så att de vet hur de ska förhålla sig till källor på nätet? Visst känner du till upphovsrätten, men hur är det med Creative Commons? Om det är frågor som du funderar över kanske du ska komma till .SE | Webbstjärnans lärarseminarium den 18 nov kl 13.00, och det kostar som vanligt ingenting.

Jag kommer att belysa frågan om upphovsrätt, medan Mathias Klang, projektledare för Creative Commons kommer att prata om licenser och upphovsrätt.

2 tankar kring ”Vad kan du om källkritik, upphovsrätt och licenser på nätet?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Alastair Creelman

Kommentarer inaktiverade.