Webbstjärnan väljer Creative Commons för att göra skillnad

Jag har lyckan att ha ett arbete som innebär att jag arbetar med nätet varje dag. Jag har dessutom lyckan att genom mitt arbete få möjligheten att komma i kontakt med  lärare och elever som vill få kunskap om webben och de möjligheter som webben medför. Det är en ynnest.

I mitt arbete på .se | Webbstjärnan ligger ett ansvar för att se till att vi har en uppdaterad webb, att det finns information om tävlingen, aktuella seminarier, som det med Mathias Klang och mig om källkritik, upphovsrätt och licenser den 18 november. På vår webbplats finns det dessutom mycket information och material kring frågor som lärare och elever kommer i kontakt med i samband att de arbetar med webbpublicering:

En viktig del av Webbstjärnans syfte är att vara en resurs för lärare och elever som vill lära mer om hur de kan arbeta med Webbpublicering i skolan, och för att göra materialet som vi skapat lättillgängligt och fritt har vi licensierat hela webbplatsen under Creative Commons (erkännande- dela lika)

Materialet på denna webbplats är licenserat under Creative Commons-licensen CC BY SA. Det betyder att du kan använda webbplatsens innehåll i andra sammanhang så länge du uppger upphovsmannen (by Webbstjärnan) och licensen (by sa).

Du kan även förändra innehållet föutsatt att du licenserar det nya materialet på samma sätt som det gamla (share alike).

Observera att det finns bilder på Webbplatsen som inte har licensen CC BY SA. I dessa fall gäller självfallet bildernas ursprungliga licens alternativt upphovsrätten om de är Copyrightskyddade.

Läs mer om Creative Commons och licensernas innebörd under Utbildningsmaterial.

Creative Commons-licens
Webbstjärnan is licensed under a Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported License.

Det innebär att du kan använda alla texter som finns på webbplatsen och bearbeta dem, skriva nytt, göra om, trycka ut, återpublicera, förbättra, sprida så länge du erkänner .se|Webbstjärnan som upphovsman (om det inte finns en artikelförfattare angiven) och om du bearbetar eller förändrar texten och sedan sprider den i din tur gör det under samma Creative Commons -licens.

Vill du lära dig mer, eller känner att detta är svårt. Då tycker jag att du ska komma och lyssna på Mathias Klang, som kommer till oss på .SE den 18 november för att prata om Upphovsrätt och Creative Commons licenser, och han har lovat mig att vara:

 • extra tydlig,
 • konkret
 • pedagogisk och
 • ta allt från början

Så använd Webbstjärnans material, för vi vill göra skillnad. Använd det för att lära dig mer om

Använd Creative Commons i skolan.

5 tankar kring ”Webbstjärnan väljer Creative Commons för att göra skillnad

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Eva Appelgren

 3. Pingback: Björn Hagström

 4. Pingback: KristinaAlexanderson

 5. cwaste

  .SE och Webbstjärnan är en fantastisk resurs och CC är en underbar idé: alla vinner hela tiden!

  Sedan måste man kanske också utveckla system där det kan gå att lätt ta och få betalt för sitt arbete, även när arbetet är i digital form. För allt kan väl inte betalas via skatter eller företagssponsring?

Kommentarer inaktiverade.