Fscons en konferens för de som vill ha ett öppet internet

Jag ägnar min helg åt att vara deltagare på Fscons, en konferens som är en konferens kring fri kultur, fri programvara och ett fritt samhälle, som arrangeras av Föreningen fri kultur och programvara. Jag har haft en dag där några nyckelord hela tiden återkommer:

  • demokratisering
  • makt
  • öppenhet

Jag har suttit och lyssnat på sessioner om etik och etiska frågeställningar kring teknik och människor, ett intressant resonemang kring mål om att alla ska må gott och att människor ska kunna känna sig autonoma. Sedan lyssnade jag på en fantastisk session kring molntjänster och om som avslutades med orden agera. Jag återkommer till den sessionen i ett eget sammanfattande inlägg. Sedan lyssnade jag på en spännande session kring hur man skapar ett ansvarstagande socialt nätverk (återkommer till det med).

Jag bär med mig ännu en dansk framgångs-saga som sessionen Please Copy this record to all of your friends! handlade om, och ur CC-licensen blev en del av affärsmodellen.

De som stått ut mest under dagen är ändå de två kvinnliga talarna, Karin Kosina och Christina Gratorp som båda på lite olika sätt kom att närma sig teknik, programmering från ett genusperspektiv. Karin Kosina pratade om konst och teknik som tvåvärldar som kan korsbefrukta varandra. Christina Gratorp pratade om Kvinnor i Floss, en otroligt intressant session, som väckte mycket frågor, funderingar och belyste motsättningar. Men både Christina Gratorp och Karin Kosina menade att de alltför ofta i sammanhang som dessa blir sedda mer som

kvinnor än programmerare, mer som ett kön än för sin kunskap

Dagen avslutades med en brandtal om att demokrati och demokratisering av Smari McCarthy. Men dagen har varit full med engagerade människor som alla pratat om sin passion,  och jag måste tillstå att jag är imponerad samt mycket smickrad över att få vara här.

6 tankar kring ”Fscons en konferens för de som vill ha ett öppet internet

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: kalexanderson

  3. Pingback: KristinaAlexanderson

  4. Pingback: Pernilla Näsfors

Kommentarer inaktiverade.