Dela med dig av dina Creative Commons erfarenheter

Jag står ofta inför frågan: Hur ska jag bemöta de som tvivlar? Hur bemöter man frågan intrång? Hur ska man hantera intrång? Vad ska man säga?

Kan jag säga: Sånt är livet, de finns de som inte respekterar andras önskemål, som gör intrång, som utnyttjar, som drar fördelar av din god vilja, av din önskan att få sprida dina verk?

Eller ska jag bemöter dem med orden: Vad är alternativet? Att lägga alla dina verk under Copyright? På vilket sätt förhindrar det intrång?

Eller ska jag säga: Stäm dem?

Eller ska jag säga: skriv en bloggpost, och säga som det är, out-a den som begår intrånget, så att alla vet.

Eller ska jag säga: Sluta använda Creative Commons!

Hur bemöter man frågan? Så att alla de som tvekar, som säger det är ju ändå ingen som bryr sig, ingen som följer de där licenserna och då kan jag lika gärna låta det vara under (c). Hur möter man konstaterandet: ”det är ju så besvärligt att skriva allt det där, så jag kan lika gärna bara klippa och klistra”?

Jag möter besvikna fotografer som säger, jag kommer aldrig använda de där licenserna igen, aldrig för de utnyttjas bara, hur möter man dem? Hur får man dem att tro på Creative Commons igen?

Jag vill tro att Viktor och hans passion för sitt skolarbete och sin klassblogg kan hjälpa. Hans blogginlägg förhöjs av bilder från Flickr, som ligger under Creative Commons. Viktor väljer bilder som andra tagit, för att illustrera det som han skriver om och det är fotografens beslut om att använda Creative Commons som gör det möjligt.

Jag vet inte om det hjälper, jag har ingen aning, men jag vill tro och hoppas det. Men jag behöver fler historier, jag behöver er hjälp så att vi tillsammans kan möta dessa frågor genom att dela med oss av våra erfarenheter av att använda Creative Commons för att få spridning på sina verk, för att få tillgång till andras verk, få använda andras bilder.

Jag hoppas att du vill bidra, och vill berätta om dina erfarenheter av att använda Creative Commons, vad som fick dig att fatta beslutet och vad det har lett till, positivt och/eller negativt. Jag hoppas och vill tro att det positiva ska överväga, men jag vet inte, så hjälp mig, för jag samlar på Creative Commons erfarenheter. Gör som Maja Larsson gör i sin bloggpost Hur använder jag “fria bilder”? | dag 17 | RAÄ berätta:

När jag upptäckte Creative Commons och framförallt när jag praktiskt började använda mig av fritt bildmaterial – så insåg jag vilken enorm skatt det är. Och vad det kan tillföra till exempel mitt bloggande. Och vilka kontakter jag kan knyta! Jag kan använda bilder som jag själv inte kan ta på grund av geografisk placering eller utrustning. Bilder som kan tillföra mina läsare något. Som kan göra bloggposterna roliga, intressantare och mer informativa rentav. Att vi kan bjuda varandra på bilder och få så enormt mycket fint material tillbaka. Visst är det inspirerande? Tidigare vara allt låst. Statiskt. Med Creative Commons kan vi få mer dynamik, spridning av vårt material och mer – fart!

Dela, berätta, visa, förklara…

3 tankar kring ”Dela med dig av dina Creative Commons erfarenheter

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. cwaste

  Vilket fint citat från Maja Larssons blogg!

  Jag tror att ett mycket viktigt steg är att hitta tydliga förebilder: personer som använder andras material och som gör det på ett respektfullt sätt genom att till exempel tydligt tala om verkets ursprung etc och använda bilderna på ett positivt sätt (vad jag menar med det hinner jag inte utveckla här, men något i stil med: skriver inte elaka kommentarer eller förvanskar sammanhangen eller liknande utan snarare gärna plockar fram det som är bra).

  Jag tycker att du är en sådan förebild genom att du ofta citerar andra och använder andras bilder. Jag försöker också vara det, för att spelreglerna är sådana och för att det är en del i att jobba källkritiskt (alla har ju rätt att känna till källorna och att de inte förvanskats). Genom att du är noga med att göra det på ett sätt som gör alla läsare nöjda, tror jag du kan visa att det funkar och att det funkar fint.

  Goda exempel sprids som ringar på vattnet och kan inge mod så att fler personer vågar ta språnget ut i det lite okända!

 3. @collentine

  Den största fördelen som jag ser det är för att öka användningen och igenkännandet av ens verk. Det finns flera musiker som var totalt okända före de började ge ut sin musik CC.

  Personligen för mig känns det mycket bättre att använda en CC-bild än att använda något med Copyright eftersom det är det rätta att göra. Även kontakten man får med bildtagaren känns bra när man lämnar en kommentar om att man använt deras bild någonstans.

Kommentarer inaktiverade.