Stockholmskällan och Creative Commons, vad och varför?

Jag fick den stora äran att bli inbjuden till Stockholmskällan, för att prata om deras webbplats och som användare komma med lite input om hur den kan bli än bättre, mer tydlig och än mer lättanvänd.

Blecktornskajen vid Norra Hammarbyhamnen

Blecktornskajen vid Norra Hammarbyhamnen av Spårvägsmuseet CC (by, nc)

Jag älskar Stockholmskällan, det är en databas att söka material om Stockholm på, här kan elever och lärare och alla andra hitta bra bilder, kartor och andra bra ingångar för ett arbete med Stockholm. När jag tillsammans med mina elever arbetade med Blackeberg var Stockholmskällan en av de platser, de källor som jag slog ett stort slag för, och eftersom jag ofta pratar om mitt och mina elevers Blackebergsprojekt så återkommer jag ofta till Stockholmskällan.

Det finns som sagt mycket bra på Stockholmskällan, för att inte säga gudomliga bilder, som fritt får användas i skolarbeten. Det framgår med all tydlighet på sidan som heter vanliga frågor där det står:

Bilderna i Stockholmskällan får användas fritt för skolarbeten. Vill du publicera bilden i något annat sammanhang måste du kontakta oss i förväg. Ovanför bilden står vilken institution som är ansvarig.

Det är gudomligt att vi får använda bilderna för skolarbeten. Men jag frågade vad händer om skolarbetet ligger på nätet, är det ok då?

– Jo

Men vad händer när jag vill prata om skolarbetet får jag använda bilderna då? Dvs hur får man använda bilder som till en början är del av ett skolarbete men utvecklas till något annat får man då använda era bilder?

– Nja, då måste du kontakta institutionen som publicerat bilden.

Men undrar jag tror ni att användaren gör det? Och varför publicerar ni bilderna på nätet om ni inte vill att de ska få spridning? Att de ska användas? Tror inte ni att användarna antingen väljer att inte använda eller använder bilderna utan att fråga om lov?

Tror inte ni att en tydlig Creative Commons licens skulle hjälpa användarna att veta vad som gäller, hur bilden får användas och i vilka sammanhang.

– Jo, men det ska ske. Det är på gång, beslut har fattats, museerna ska licensiera sitt digitala material under CC.

Jag jublar! Tänk va bra, så underbart, så härligt. De bilder, de resurser som ligger på Stockholmskällan ska licensieras under Creative Commons, tänk vilken resurs för skolan, tänk vilken resurs för oss som älskar bilder, kartor, Stockholm, tänk vilken resurs för oss på Creative Commons vi kommer att kunna använda detta material som utgångspunkt för att kunna lära än fler att använda licenserna.

Jag kan inte vänta på att det ska sätta fart, komigen, varför dröjer det?

5 tankar kring ”Stockholmskällan och Creative Commons, vad och varför?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Helen KreutzBolander

  3. Pingback: Jonas Berling

  4. Pingback: Lars Lundqvist

Kommentarer inaktiverade.