Tekniken är inte den enda lösningen eller förklaringen #fscons

Förra helgen var jag på fscons i Göteborg och där pratade bland annat Malin Nilsson phd student i ekonomisk historia på temat kön, klass och flöden av information. Hon började sin session med att slå fast att

Information har förändrat historien.

Malin valde ångbåtarna som genom sin tidtabell som revolutionerade handeln då det gick att förutsäga när den kom. Man kunde använda en tidtabell. Malin menade att allt börjar och startar i ekonomin.

Malin pratade om vårt samhälle som ett tillverkningssamhälle, med fler prylar och större klyftor än någonsin. Och en anledning till att klyftor och exploatering av kvinnor, handikappade, barn kan fortgå beror på bristen på information, om dessa grupper kunde samordna sig, organisera sig så skulle de också ha möjlighet att förändra sin vardag. Tekniken, open source såg Malin som en möjlighet.

Malin mötte invändningar om att mikrokrediter gör skillnad, gör att fattiga, barn och kvinnor får möjlighet att ta sig ur sin situation. Malin var tydlig med att mikrokrediterna låser fast kvinnor i samma strukturer, hemarbete och de behöver tekniken och information för att kunna samordna sig.

På en annan session på fscons pratade Michael Chisari om ansvarstagande sociala nätverk, och om att tekniken inte kan förutsäga vem eller vilka av våra vänner som kommer att bryta vårt förtroende. Vi vet helt enkelt inte vem eller vilka av våra vänner som kommer att dela med sig av våra förtroende. Sedan pratade Michael om att bygga ett socialt nätverk som möjliggjorde för dig att veta vem eller vilka av dina vänner som delade dina bilder, dina inlägg etc. Sedan skulle det vara upp till dig att bryta kontakten, stänga av, eller säga upp bekantskapen.

När jag läser om Första Googlekriget i dagens SvD inser jag vi gärna ger tekniken rollen att vara den som ska lösa våra problem eller den som utlöser dem. Vi vill gärna skylla på tekniken, eller hitta lösningar på djupt mänskliga konflikter genom att använda teknik. Det är teknikens fel att två människor träter, det beror på att Google maps är felprogrammerad, eller inte. Men vem står bakom tekniken? Vem programmerar den? Jo, en människa, med värderingar, kunskaper, insikter kanske är det han/henne som vi ska hylla eller skylla på…

Tekniken kan inte lösa alla mänskliga problem, kanske i bästa fall kan den hjälpa oss på vägen, men det är ytterst människor som talar om hur och vad tekniken ska göra, och det är människor som kan göra skillnad med eller utan teknik.

2 tankar kring ”Tekniken är inte den enda lösningen eller förklaringen #fscons

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Klara Tovhult

Kommentarer inaktiverade.