Behövs Ribbing på nätet?

Att arbeta med webben tillsammans med elever lärde mig som lärare att de inte alltid är medvetna om att de befinner sig i ett offentligt rum och att elever tänker inte alltid på att deras webbplats ger en bild av

 • den/de som gör webbplatsen
 • deras skolarbete
 • skolan
 • hur de ser på sina tänka mottagare

Vad ska elever tänka på? Finns det en nätetikett? Och om så vad säger den? Jag brukar säga till mina elever att det är viktigt att fundera på vilket språk du använder, hur du tilltalar besökare samt vilka bilder som du läger ut på din webbplats. Bilder förstärker dessutom budskapet på webbplatsen eller som Anna BomanRiksankvarieämbetet skriver

Bilder förklarar och förstärker budskapet/innehållet i texter. Också ett ordlöst språk som kan tolkas av alla.

Så min grundläggande råd till elever och lärare är att fundera kring hur du skriver och vilka bilder och vilken bild du vill ge av dig och din webbplats.

När jag startade mitt första webbprojekt attbesokaenroman hösten 2008 arbetade vi mycket med just att tänka på tonläge, vilka som skulle läsa texterna, ta del av guiderna, och jag höll ganska hårt i mina elever eftersom jag tyckte det var viktigt att de gav en rättvisande bild av sig själva, skolan och projektet som sådant. Det gjorde att alla mina elevers sajter kom att ha en sida som gav en beskrivning av projektet och dess skapare.

Två av dem såg ut så här:

Vi i klass S2 på Enskilda Gymnasiet i Stockholm har läst och bearbetat romanen, med fokus på dess detaljerade platsbeskrivningar. Projektet har pågått hela hösten 2008 och idén kommer från vår svensklärare Kristina Alexanderson.

Skräck i Blackeberg

Att arbeta med webben i skolan handlar om att arbeta mot en okänd besökare och han eller hon ska också känna sig välkommen till din sajt.

Eli älskad hatad

På Webbstjärnan kan du hitta fler råd, tips på vad du bör tänka på när du arbetar med att skapa en webbplats, en blogg tillsammans med dina elever.

 • Skapa en webbplats
  som är en grundläggande introduktion i vad du bör tänka på inför arbetet med webben
 • Guider
  på Webbstjärnan finns två sorters guider, dels .se internetguider dels lärarhandledning för att arbeta med WordPressi skolan
 • Källor och upphovsrätt
  information om hur du ska hantera källor och upphovsrätten
 • Seminarier
  som är en flik som handlar om de seminarier som Webbstjärnan erbjuder

Fliken Ribbing på nätet finns inte än, och kommer aldrig att finnas där så länge jag är projektledare. Men jag skulle vilja att det fanns en flik om hur man generar trafik till sin webbplats, betydelsen av att länka, vara social med andra för att de ska visa intresse för ens sajt. Men en sådan finns inte än, så jag frågar er ska vi skapa en sådan?

5 tankar kring ”Behövs Ribbing på nätet?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Tibble Gymnbibliotek

 3. Pingback: KristinaAlexanderson

 4. Pingback: Anna Boman

Kommentarer inaktiverade.