Varför är det så tyst? Var är de kvinnliga rösterna?

Det finns få lärare som jag beundrar så mycket som Niklas Karlsson. I sökandet efter 10 andra biologilärare som vill samarbeta kring kurserna i biologi skapade han nätverket, dela. Sådant beundrar jag. Jag beundrar också hans ambitioner, hans vilja att dela, att utveckla skolan, att använda digitala verktyg för att utvecklas skolan.

Jag är imponerad av hans engagemang för öppna lärresurser. Jag beundrar engagemang, vilja, intresse. Jag beundrar också Stefan Pålsson, Alastair Creelman och Per Falk, Mats Larsnäs och jag antar att Satish Patel, Jan Svärdhagen och Mathias Anbäcken som jag inte känner lika väl är i samma kaliber.

Och nu vet du att det ska komma ett

men,

jag fattar inte hur det kommer sig att panelen bara består av män, i synnerhet om den ska tala om den Nya lärarrollen. (Jag vet att Niklas kontaktade mig och frågade om jag kunde delta, och jag ville, blev smickrad, stolt, för han är en stor idol, men jag var tvungen att tacka nej, för jag kunde inte p.g.a. en annan kurs på .se). Men aldrig trodde jag att seminariet skulle landa och bli som SIME, fast i för skolan.

 • Vet ni hur många kvinnliga lärare det finns?
 • Sökte ni efter kvinnliga forskare?

Eller är nätet bara en plats för män? Jag vet att det finns fler kvinnliga lärare, som funderar kring vad digitala medier medför för lärarrollen, jag vet att det finns forskare inom området it-lärande och lärare. Gjorde ni er hemläxa? Eller hur gick urvalet till? Jag vet inte vem som höll i puckarna, men att sex män som jag känner mer eller mindre inte skulle kunna vaska fram en kvinna som kan prata på temat den nya lärarrollen, vid sidan av mig. Det är skrämmande.

För att citera en vän: ”Hur tänkte ni då?


Niklas har lagt till att Marit Ljungquist även deltog i seminariet.

16 tankar kring ”Varför är det så tyst? Var är de kvinnliga rösterna?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Eva Appelgren

 3. Pingback: Mia Ankarvall

 4. Pingback: Marie Linder

 5. Marie Linder

  Kristina! Jag är så himla glad att du skrev det här inlägget för precis så här kände jag. Jag deltog i seminariet och jag saknade verkligen mycket av den kompetens jag vet många av de kvinnor som är engagerade i IT och lärande kunde ha tillfört. Jag undrar om det kanske var så att alla förnämligt duktiga IT-kvinnor jämte Kristina var upptagna idag… Jag kommer på mängder på rak arm, men jag tänker inte börja räkna upp namn.

  1. Mia Ankarvall

   Men varför inte räkna upp? Egentligen.. vore väl aldeles förträffligt om de vart nominerade in på en lista, som sen fungerar som.. ja, när det händer något och en bredd behövs blir det mycket lättare att plocka fram namn och aktiva att delta i samtalen. Eller hur?

 6. malin ströman

  nog för att kvinnor är färre till antalet inom programmering och praktiska teknikämnen, men att vi skulle vara få och svårfångade inom sociala media och it-branschen känns ju bara befängt. Bortvalet av kvinnliga jurymedlemmar tydliggör bara de dolda strukturerna.

 7. Niklas Karlsson

  Du har helt rätt – kunde vi inte vaskat fram några kvinnor till!

  Svaret är självklart att vi kunde gjort det, men…

  Seminariet planerades och anornades av 3 personer varav jag var en och det skedde helt och hållet utanför ordinarie arbetsuppgifter dvs på vår fritid. Vi (Dela!) hade stöd av ITHU, CELA och Sunet, men inte något ekonomiskt stöd vare sig i tid eller pengar.

  Vår självklara inställning var att det skulle vara balans mellan kvinnor och män, samtidigt som det skulle vara balans mellan olika delar av utbildningssystemet.

  Tyvärr var det inte bara du som tackade nej och vi stod där med nästan bara män – och vi såg och ser det som ett lika stort problem som du. Jag håller helt med dig!

  Istället för att gå in i ett försvarstal om hur nomineringar urval gick till så inbjuder jag istället alla kvinnor (och män) som vill vara med att engagera sig i Dela! och i kommande webbseminarier – vi har spännande ideer.

  Ni är varmt välkomna!

  (När det gäller nomineringarna var det helt okomplicerat – vi frågade några kvinnor och några män av alla de fantastiskt engagerade och drivna pedagoger som finns. Vi ville i detta seminariet ha med lärare och inte forskare.)

 8. Alastair Creelman

  Som Niklas redan har skrivit är vi helt medvetna om detta och tycker också att det var lite pinsamt men jag valde att inte kommentera under sändningen. Kanske borde jag har lagt korten på bordet för att undvika missförstånd. Det bara blev denna samling, kanske undermedvetet, kanske något annat. Jag har å andra sidan ofta varit ensam man i andra sammanhang.

  Vi hade absolut inga baktankar här och det blev som det blev.

 9. Björn Kindenberg

  Som man känner man sig ju träffad när man läser detta, även om det mer är de patriarkala strukturerna som är problemet, än enskilda män (även om vi kanske också är lite bekväma av oss i sådana här frågor…)
  Viktigt att frågan väcks: och viktigt att vidga frågan om framtidens lärare så att den tar sin utgångspunkt i den levda verkligheten för dagens lärare, varav den överväldigande majoriteten är kvinnor.

 10. Peter Ellwe

  Det var tur att Niklas kommenterade inlägget och att några män till har kommenterat för annars hade det blivit tragikomiskt, bara män i panelen och bara kvinnor som frågar ”varför?”, hehe.

  Verkar som om Niklas och co gjort ett gediget arbete och jag missade tyvärr hela klabbet på grund av en APT, som inte alls nådde samma höjder.

  Vill bara kommentera Ströman ovan, bara för att det inte finns kvinnor med i en panel så behöver inte det betyda aktivt bortval. Så länge panelen i fråga är kompetent inom området så spelar det för mig ingen roll om det är män, kvinnor eller smurfer (alt cloner för att pinga Kristina) som sitter i den. Alla kan inte vara med varje gång….:)

 11. Sandra Wissting

  Var inbokad på annat igår em, annars hade jag gärna deltagit. Kom in i chatten precis när sem höll på att avslutas…

  Jag efterlyser inte bara flera kvinnor, utan flera personer överlag som är med och diskuterar de här frågorna. I event efter event är det samma namn som dyker upp. Alla de jag syftar på är fantastiska personer, men för att lyfta frågorna på bredden – till alla – behöver vi vara flera som tar debatten.

  Vill passa på att ge Niklas o co en stor eloge för att du/ni organiserar mötesarenor av den här typen. Gillar!

Kommentarer inaktiverade.