Inför Wikipedia Academy och min presentation Wikipedia i skolan ställde jag mig frågan vad kan Wikipedia egentligen lära elever? Eller är Wikipedia en bra utgångspunkt för börja undersöka vad internet är och hur internet fungerar?
På Wikipedia Academy återkom om och om igen bilden av Google och Wikipedia som verkar i symbios, och även jag tycker att det är en spännande att Wikipedia ofta, nästa alltid hamnar blad de första träffarna på Google. Vilket jag har diskuterat både tillsammans med elever och lärare, och svaret blir detsamma. Skolan har mycket att lära om och av internet och Wikipedia, och Wikipedia är på många sätt ett tacksamt ställe att börja undersöka webben närmare…
Internet skulle kanske kunna beskrivas med Google, Wikipedia och med utgångspunkt därifrån kan vi kunna diskutera internet och de kunskaper som skolan-lärare-elever-internetanvändare behöver om mediet. För att sammanfatta min presentation så tycker jag liksom flera av de andra talarna att Wikipedia som konstruktion utmanar vårt sätt att se på kunskap. Vad är kunskap om all information finns ett knapptryck bort? Vad blir utmaningen?
Jag tycker också att det är intressant vad som platsar på Wikipedia och inte, att det finns en artikel om Mathias Klang (forskare på it-universitet) men inte om Kristina Alexanderson (prof. på KI). En viktigt fråga att beslysa och diskutera, samt att prata om urval och kunskap, och kunskapsbevarande. Personligen tycker jag kanske inte att artiklar om levande personer är det viktigaste innehållet på Wikipedia, men som fenomen är de intressanta att titta på, för de ger en bild av vad/vilka vi se som betydelsefulla idag. Vad/vem får en artikel, när alla får vara och skapa uppslagsverket, när innehållet bestäms av användarna?
Jag tog också upp den sociala dimensionen av Wikipedia, ett socialt medium, och eller ett uppslagsverk? Ett socialt medium som handlar om bildval, meningsbyggnader, innehåll och form på artiklarna, ett redaktionssamtal kring vilka information som platser och inte. Personligen tycker jag att de är otroligt fascinerande med ett socialt nätverk där du tillåts vara anonym, och där alla kan delta, hur påverkar det ansvarskänslan för det som skapas? Tanken fascinerar mig.
Sedan tycker jag att vi i skolan har mycket att lära ut om informationskompetens och Wikipedia är ett utmärkt hjälpmedel, för att de är tydliga med sina referenser till källorna. De är tydliga med att de finns en funktion som heter citera den här artikeln. Sedan kan alla som redigerar eller deltar i Wikipedia projektet lära sig ett CMS system MediaWiki.
Diskussionen kring pirater, upphovsrätt och plagiat kan med all tydlig enkelhet ha sin utgångspunkt på Wikipedia och Wikimedia Commons. Sedan är Wikipedia som konstruktion en ypperlig utgångpunkt för att lära elever/studenter/internetanvändare mer om licenssystemet Creative Commons, eftersom Wikipedia är licensierad under Creative Commons.
Skolan-universiteten-internetanvändarna har massor att lära av den nioåring, som snart fyller tio, om hur internet fungerar. Men precis som alla liknelser haltar väl även denna av Wikipedia som en bild av internet, men Wikipedia är intressant som projekt eftersom det i sin konstruktion lyckas fånga många fenomen och dilemman som finns på internet.
Pingback: KristinaAlexanderson
Pingback: KristinaAlexanderson
Pingback: Therese Reuterswärd
Pingback: Johan Wahlström
Pingback: Wikimedia Sverige
Pingback: Wikimedia Sverige
Bra inlägg! Angående vad som platsar på Wikipedia och inte så framgår det av Wikipedias relevanskriterier att alla professorer borde ha en artikel. Att Kristina inte har det än beror helt enkelt på att ingen har hunnit skriva den än. http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:REL#Akademiker_och_forskare
Pingback: Internet och information « SH Petters blogg
Pingback: Efter Wikipedia Academy 2010 « Wikimedia Sverige
Pingback: Wikipedia Academy, dag två, del 5: lunch och Magnus Eriksson « Calandrellas blogg
Pingback: Wikipedia Academy, dag två, del 6: Einar Spetz « Calandrellas blogg
Pingback: Wikipedia Academy, dag två, del 7: Mathias Klang « Calandrellas blogg
Pingback: Calandrella: Wikipedia Academy, dag två, del 7: Mathias Klang | Piratkopiering
Pingback: Wikipedia Academy, dag två, del 8: Martin Hellberg Olsson « Calandrellas blogg
Pingback: Wikipedia Academy, dag två, del 9: Kristina Alexanderson « Calandrellas blogg
Pingback: Calandrella: Wikipedia Academy, dag två, del 9: Kristina Alexanderson | Piratkopiering
Pingback: Wikipedia Academy, dag två, del 10: film och paneldiskussion « Calandrellas blogg