Vissa bloggar bör bara vara CC

Min yrkesvardag handlar om att få lärare och elever i skolan att arbeta med webben, att lära sig mer om internet. Jag tror på internet som medium, men inser att internet som medium och dess funktioner ibland krockar med en del av de lagar som skapades för en analog värld, en sådan är upphovsrätten, som begränsar möjligheterna att dela, sprida och bearbeta verk som skapas av andra som gör att jag måste fråga och fråga igen för att få sprida andras verk och mästerverk.

Jag tror på att ”information ska vara fri”, jag tror på att vi ska äga vår infrastruktur, men för att det ska vara möjligt behövs kunskap och för kunskap behövs information och möjligheten för oss som använder informationen att fritt kunna sprida den, och här kommer Creative Commons in! Ett licenssystemet som gör att jag fritt får använda dina verk, fritt får sprida din kunskap, den information som du vill dela på de villkor som du bestämmer.

Varför använder inte alla företagsbloggar Creative Commons? Vad har de att förlora? Vill de inte att deras kunskaper, kunnande ska spridas? Om vi tar Binero, som exempel eftersom de är mitt webbhotell. Binero har nämligen en grym blogg. En blogg för alla som vill lära mer om WordPress, men det är en blogg och jag älskar bloggar, men liksom allt jag älskar är de inte fullkomliga, och en brist med bloggar är att de är snabbt förändliga, så även Bineros så de inlägg som jag vill puffa för finns sällan som aktuella, och en länk är bara en länk, den kräver ett aktivt klick, vilket jag inte kan lova.

Med en CC licens skulle jag med all enkelhet kunna publicera Bineros inlägg på Webbstjärnans sajt och sprida deras kunskaper till mina användare i Webbstjärnan i ett sammanhang där det handlar om att använda WordPress i skolan. Binero skulle med en CC licens kunna sprida sina kunskaper till nya läsare, och de behöver aldrig känna sig sig snuvade på cred eftersom alla licenser kräver att jag erkänner verkets titel och upphovsmannen vid namn och med länk samt anger licens.

Frågan är bara varför inte Bineros blogg är licensierad, innehållet är grymt, se till exempel inlägget om SEO och vad förlorar Binero på spridning? Berätta det för mig?

Om det beslutet att inte använda CC handlar om att man är rädd för att förlora cred. Så tycker jag att man ska se sig om och ta del och lära av andra. Hur gör andra bloggare för att berätta för användarna och hur de ska förhålla sig till Creative Commons? En som är väldigt tydlig och pedagogisk är Joakim Jardenberg på Jardenberg unedited som ligger under CC (by). Han berättar på följande sätt vad vi får använda hans texter till:

Före:

Eller kolla på MindPark som också är extremt tydliga CC-licensen innebär. Det enda som jag eventuellt kan anmärka på är att det bör anges att den som använder material från bloggen också ska tala om att han/hon får gör det eftersom bloggen är licensierad under Creative Commons samt vilken licens som bloggen sprids under. I Jockes fall CC (by), med en länk till licensen i fråga.

Så här ser det ut nu 2010-12-04 19.00:

Det hjälper att vara tydlig och pedagogisk!


9 tankar kring ”Vissa bloggar bör bara vara CC

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Pingback: Maria Maja Larsson

 4. Joakim Jardenberg

  Kunde inte hålla med mer. Men eftersom jag vill göra så rätt det bara är möjligt i denna snåriga värld får du gärna utveckla den sista invändningen. Vad är det jag borde lägga till för att vara ännu tydligare. Jag läser vad du säger, men jag ser inte riktigt vad som är min miss.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Mitt förslag är: ”helt kort: så länge du anger källan och licensen CC (by) samt länkar tillbaka hit så är det fritt fram att göra vad du vill med det originalmaterial som publiceras OCH har sitt ursprung här.” Enligt licenserna i CC ska villkoren som man får bearbeta, sprida och remixa anges så att nästa generationsanvändare vet vad som gäller, även om de inte kan eller har tillgång till ursprungstexten.

 5. Jonathan Sulo

  Du har så rätt i det du skriver. Det var med just detta i åtanke – som källa/för återpublicering – som vi CC-licensierade hela Reklamfritt.se, inklusive bloggen där, tidigare. I min mening borde i princip alla företagsbloggar borde vara CC-licensierade.

 6. Pingback: Emil Tullstedt

Kommentarer inaktiverade.