Geek out – på internettet finns det de delar din passion

För närvarande är min hobby att ta klonbilder, eller om det är ett varumärkesbyggande som Jocke säger. Det är lite geekig, jag vet. Och jag berättar om den lite i smyg, lite för att jag vågar för att jag ser att andra kanske gillar det jag gör. Det tycks finnas de som gillar det, för det blir liksom lite spinn off med en film, en dikt, andra som tar bilder, kommenterar, frågar och vill veta.

Men jag möter också vänner som säger:

-Jag skulle aldrig kunna göra det där? Jag förstår det inte. Ta bilder på kloner varför gör man det? i en lite nedlåtande ton.

Genast står jag där och känner mig som en som inte passar in en som inte fattar vad som är rätt, vad som är normen. Hur man ska vara när man är en kvinna, i medelåldern, med barn, med radhus, som levt hela sitt yrkesverksamma liv i eller med skolan. Och jag böjer ner huvet, tänker att jag får sluta, försöka bli som alla andra.

När jag postat mitt inlägg om mina klonberättelser får jag av Brian Kotts en länk till historien om Katie som till skolan alltid bär med sig en Star Wars flaska tills en dag då hon inte längre vill använda den för att

Kids at school insisted that ”Star Wars” was only for boys, her daughter wailed. She was different enough already — the only one who was adopted, who’s Jewish, who wears glasses, who needs a patch. If sacrificing Yoda for the color pink would make her fit in again, so be it.

Och känner igen mig, ska jag offra mina kloner för att passa in? För att mina vänner ska förstå?

Katies mamma gör det som varje klok förälder bör göra när de ser att deras barn far illa hon ber om hjälp, och använder sociala medier, sin blogg för att be om det. Hon skriver om Katies historia och vad händer. Någon tar handsken plockar upp den och gör något. I det här fallet Yates som skriver en bloggpost om att alla Star Wars geeks bör lämna en kommentar till Katie på hennes mammas blogg. Men hon menar också att

”We’ve all had those kinds of experiences, if you call yourself a geek,” Yates said. ”It was about Katie, but it was about every girl out there, every geek out there. It transcended gender, it transcended age.

”I know a Katie. I was Katie.”

So Yates did what any geek would — she went back to her computer.

”My fellow geeks,” she wrote on her blog, Epbot.com, ”I need your help.”

’You are not alone’

Katies mammas bloggpost rörde inte bara till det på internettet utan även i vardagen, skolan, föräldrar engagerade sig i saken och vardagen blev bättre, skolan agerade … etc ni får läsa själva…

Jag känner igen mig men jag förväntar mig inte att min mamma ska sätta igång och blogga för att stötta min lust, min vilja att ta bilder på min CClones, men mitt stöd hittar jag liksom Katie på internettet.

Artikeln om Katie visar på internettets roll, ofta belyses internettet som en destruktiv kraft men i historien om Katie är det en positiv kraft, ett stöd för i och med internettet och de sociala medierna kan vi Geeks hitta varandra och skapa en gemenskap där vi hjälper, stödjer varandra:

”What strikes me is how these individuals who were once so isolated are now part of a very tight community,” Goldman wrote on her blog this month. ”They have found each other; they are plugged into each other, and they have each other’s backs. Now they have Katie’s back, too.”

Lite är det så med mina klonbilder som hade förblivit mina och mina barns om det inte hade varit för internettets skulle. Det är genom att andra, som Lars Lundqvist kommenterar, delar, frågar och visar uppskattning som jag fortsätter, tar bilder lägger upp, delar, visar och inte bara lyssnar på mina vänner som säger:

Det där förstår inte jag, att man kan hålla på med.

Utan jag tänker att mina CClones är en del av min ambition att försöka göra skillnad för internet i skolan, så att fler ser och förstår den positiva kraften i att mötas, kommunicera och hitta andra som har samma intressen. Jag hoppas också kunna göra skillnad för Creative Commons i skolan, typ om jag nu ska bli högtidlig. CClones är en del av mitt varumärke… som jag sprider över nätet och med dem följer det jag tror på, lusten, leken, möjligheterna, samarbetet, att sharing is caring.

2 tankar kring ”Geek out – på internettet finns det de delar din passion

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Helena Roth

Kommentarer inaktiverade.