Vad kan den unga generationen om nätet?

Jag hör ofta tankar om att dagens barn är annorlunda, mer tekniskt begåvade än tidigare generationer upp. Att bara för att de har vuxit upp i en tid med w-lan, digital teknik och datorer så kan de tekniken, per automatik, och de kan så mycket mer än vi, i den äldre generationen. De är liksom kunniga om teknikens användning by birth.

Men samtidigt sitter jag i mitt arbete på Webbstjärnan och svarar på mejl efter mejl ofta från elever på gymnasiet som vill, men inte vet hur de ska bygga en webbplats, som vill men inte vet hur de får upp en webbmejlen. Dessa elever är födda 93-95, alltså vuxit i en tid där internet är och har varit en självklar del av deras vardag.

Visst vi på Webbstjärnan, har inget representativt urval, men det jag kan säga att de elever som aktivt deltar i Webbstjärnan vill och är intresserade av webben. Det är elever, som ser möjligheter, som vill lära sig. Många av dem har stöd av lärare som ser att kunskaper om webbpublicering, internet är viktigt och de stödjer dessa elever aktivt, men kunskapen om webben, om tekniken har eleverna inte fötts med. De kunskaperna måste de liksom all annan kunskap erövra och göra till sin egen. En del har lättare för det, andra svårare, det är olika. Många av dessa elever når målet och erövrar mer kunskap om internet, men inte alla.

Visst dagens barn växer upp i en digital verklighet, med tekniska prylar som naturliga inslag, men tro inte att de kan allt om hur de fungerar, eller hur man skapar med dem bara för det. De behöver fortfarande stöd, hjälp och vi lärare behövs för att skapa ramar kring deras lärande, för att stötta, stödja, hjälpa, för att fråga och för att belöna, glöm inte det!

3 tankar kring ”Vad kan den unga generationen om nätet?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Tomas Nyberg

  3. Pingback: .SE

Kommentarer inaktiverade.