Ett wiki-projekt som osar Creative Commons

På Webbstjärnan går jag, som sagt igenom alla projekt i tävlingsklassen 6-9 och skriver om de bidrag som har ett innehåll uppe. Bland de bidrag som arbetar med NO, ramlade jag in på 7bäst som är en 7:as wiki på Norrvikens skola. Deras wiki används för deras projekt om Människokroppen, Materia och värme. Jag nämde dem i min bloggpost häromdagen, men eftersom jag fastnade för deras projekt så ringde jag deras lärare och gjorde en intervju om hur han och hans elever arbetar med Creative Commons.

Samtalet med Håkan Elderstig, som är 7bäst lärare och initiativtagare, var underbart. Hans tänk och arbete med wiki:n som plattform är så genomtänkt att jag bara vid tanken blir stum. Håkan har valt wiki:n som plattform för att den skapar goda förutsättningar för samarbete, alla elever kan arbeta med samma, sida, samma text samtidigt. Sedan menade Håkan att en annan fördel är att alla elever kan visa vad de tillfört till arbetet, samt om det blir fel är det lätt att ändra tillbaka och gå tillbaka till en tidigare version.

The cookies of the internet

The Cookies of Internet av Kristina Alexanderson CC(by, nc, sa)

I mina öron är 7bäst ett projekt som hyllar WikiPedias tanke om att alla kan vara med och bidra, alla kan vara med och skapa, och det som skapas tillsammans är större än de enskilda delarna som alla bidrar med. Det som allt skolarbete borde handla om, alltid i alla former.

Sedan har eleverna tillsammans med sin lärare även licensierat sin wiki under licensen Creative Commons Erkännande, DelaLika, vilket innebär att de texter som eleverna tillsammans i wiki:n skapar är fria att använda, bearbeta och skapa vidare utifrån. Håkan berättade när jag pratade med honom att:

En viktig del av ett arbete på webben är att dela, och då var det naturligt att vi skulle använda en Creative Commons licens även på vårt arbete. Vi har en så fri licens som möjligt för att det ska vara möjligt att samarbeta med förlag och andra. Vi vill gärna att andra ska använda vårt arbete och att det kanske i bästa fall kan bli ett hjälpmedel för andra elever som ska lära sig mer om kroppen, eller materia och värme.

I samtalet med mig så bjöd han verkligen in andra att använda de texter, som hans elever skapade. Han hoppades till och med att till exempel förlag skulle vara intresserade av att använda delar av deras material för att skapa läromedel. Jag tänker att med 7bästs wiki som utgångspunkt behöver inte elever, lärare, skolan köpa läromedel, för de skapar det tillsammans, utifrån det material som de skapar och bearbetar tillsammans.

Jag avslutade mitt samtal med Håkan med att säga, tänk i din klass sitter nu 30 elever som alla med all enkelhet kommer att kunna ta sig an WikiPedia projektet som nästa steg. Det ä stort!

4 tankar kring ”Ett wiki-projekt som osar Creative Commons

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Håkan Elderstig

  3. Pingback: KristinaAlexanderson

  4. Anders Andersson

    Kul! Har det prövats rättsligt i vilken mån en minderårig kan agera licensgivare, och alltså själv ingå avtal om upplåtelse av sina upphovsrättsskyddade verk?

    I högstadieåldern kan ungdomar enligt rådande sed antas ha målsmans medgivande att inhandla varor och därmed ingå köpeavtal avseende rimliga belopp som de förvaltar själva, men upphovsrättsavtal menar jag kan bli en knepigare nöt den dag något alster av deras arbete skall avhandlas i domstol. Finns det någon praxis här, eller bör ungdomarna för säkerhets skull ha målsmans underskrift innan de lovar bort sitt intellektuella arbete till andras fria nyttjande? Vad gäller i utlandet?

Kommentarer inaktiverade.