Sociala medier skapar lärande

Vad tillför sociala medier?

När jag växte upp samlade jag på bokmärken. I skolan och efter skolan tittade, sorterade, samlade och jämförde vi bokmärken, pratade bokmärken, kanske till och med bytte ibland. Det var en stor sak att samla, vi ville ha nya, andra och helst inte dubbletter. Min bror samlade på Hockeybilder. Samla, sortera, socialiserade oss gemensamt kring det vi samlade, alltså våra bokmärken.

Jag samlar inte på konton i sociala medier, inte heller på kontakter eller vänner, men med min aktivitet i sociala medier hamnar jag i sammanhang där andra har liknande intressen som jag. Ett av de sociala medium som jag är aktiv i är flickr. Flickr är en bilddelningssajt där mötet sker över bilder, antingen genom att jag njuter av andras bilder eller andra tar de av mina. Flickr som socialt medium får mig att tänka på min barndoms samlande, av just bokmärken. I flickr samlar jag på vackra bilder, bilder som jag kan använda, bilder som jag inspireras av. Jag samlar bilder bokstavligt, men när jag tänker på det så är det framför allt kunskaper, intryck och tolkningar, som jag samlar. Möjligheterna är så stora, eftersom jag har hela internet som arena och bilder från hela världen och från olika tider, även om jag bitvis rör mig i en ganska snäv krets, men jag samlar och byter, lär och utvecklas.

På söndagar byter jag upplevelser och bildtolkningar med alla de som är med i fotosöndag, i mina andra grupper samlar jag på intryck och uttryck. Jag byter erfarenheter med alla som kommenterar och på de bilder som jag kommentarer på. Jag blir till och med generad över den respons som mina bilder kan få.

Jag samlar på bilder, på intryck, inspiration och idéer som jag kanske kan genomföra. Jag använder det sociala mediet för att lära mig mer om hur jag ska göra för att ta bättre bilder, få idéer om ljussättning. Tänka tankar om motiv som inte ingår bland mina vardagsval. Jag använder mitt flickr-konto, ett socialt medium, till att försöka utvecklas, sedan delar jag mina idéer/bilder så att andra kan ta del av dem, kanske inspireras, se möjligheter och våga prova. Och ibland händer det att andra tar intryck av mina bilder och ser, ger respons och kommer med feedback. Jag möter andra som gillar bilder precis som jag.

Men det jag lär mig är att berätta med bild, genom att de bildberättelser som jag kommer i kontakt med är så många, så olika, och dessa kunskaper tar jag med mig berikas av och lär mig berätta bättre med bilder och hur bilder samspelar med:

Sedan har vi det rent tekniska med:

 • ljussättning
 • komposition
 • beskärning
 • uttryck
 • perspektiv
 • skärpa
 • uttryck etc

Sociala medier, som flickr, skapar alltså enorma möjligheter för lärande, kommunikation och samtal. Och vilken källa till inspiration, intryck och förebilder det finns både amatörer såväl som professionella, samtida som de som tillhör en annan tid. Bilddelningstjänsten möjliggör för mig att lära från både då som nu

4 tankar kring ”Sociala medier skapar lärande

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Ann Markström

 3. Marie Andersson

  Jag håller med dig, det är så otroligt inspirerande att få ta del av andras bilder. Vi som fotograferar samtalar med varandra genom bilderna – får feedback och suger åt oss nya intryck. Det är inte bara text som gäller idag – bilden har precis lika stor betydelse (om än inte större).

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Bilder är viktiga och det är viktigt att vi förstå att det är ett språk som man måste erövra, bara för att världen omkring oss består av bilder så kan man inte per automatik allt om hur man skapar en bra bild, övning ger färdighet. Liksom text och skrivande behövs övning, inspiration och möjlighet att få prova, imitera göra lika och göra fel, undersöka, vara nyfiken, ja du vet allt.

   Flickr är grymt!

Kommentarer inaktiverade.