Text på webben, för en läsares skull

Igår pratade jag med en bekant i telefon och vi kom att prata om hur man lyckas nå en mottagare på nätet, om det bara handlar om att skriva för Google, eller om det finns andra råd som man kan komma med. Hur ska man skriva för att nå sin läsare på internet? För att sammanfatta skrivande på webben handlar om att göra det som webben gillar:

 • att texten har det viktigaste först
 • rubriker som säger vad texten handlar om…
 • mellanrubriker (som sökläsningshjälp)
 • blankslag (vid nytt stycke)
 • att genom typografiska medel markera det viktigaste i texten
  • fetstil
  • kursiv
  • versaler
 • ingresser vid långa inlägg (sammanfattande inledning)

Alltför att göra det lättare för en läsare att hitta i informationsbruset, veta om han/hon har hittat rätt, ska lägga ner tid på att läsa det som du skrivit eller inte.

Stiftelsen för internetinfrastruktur .se har de gett ut en guide som heter Hur man skriver för webben som är skriven av Erik Geijer. Kontentan av guiden är att vi som läsare på bildskärm agerar vi lite annorlunda jämför med hur vi läser på papper, och kanske på en ipad, eller annan läsplatta Kindel etc. Läsplattorna kanske ändrar vårt läsbeteende på nätet, men om vi läser på skärm, så visar studier av bland annat Jakob Nielsen att vi som läsare är:

 • otåliga
 • vill bli snabbt tillfredställda
 • sökläser, efter en bestämd uppgift

På nätet är nya möjligheter alltid ett klick bort, som jag brukar säga, och det ska jag som skribent/bloggare ha i åtanke. Jag tillstår att jag ständigt GLÖMMER det! Tänker att jag skriver kort idag, inte så lång och ändå blir det alltför lång, alltför mycket etc. Jag glömmer ständigt att ni klickar bort mig, när jag blir för långrandig.

Så hur borde jag skriva för en läsare som läser med dessa förutsättningar?

Ta det viktigaste först

Skriv det som du kommer fram till först, det du vill att din läsare ska veta, ska ta med sig först, sedan kan du fransa ut. Jag brukar ofta spara mina slutsatser till sist, men tänk efter klickar de bort dig så gör de det från början, så skriv sentensen först.

Skriv kort

Jag ska naturligtvis skriva kort. Rubriken är A och O, den ska för läsaren ge en tydlig signal om vad texten handlar om. Ibland tror jag att rubriken säger mer än texten, och att en del tror att de vet vad inlägget handlar om innan de läst texten. Att sätta rubriker är en konst, en svår konst!

Använd ingresser

Använd gärna en ingress, som inledning. Gör en kort sammanfattning av texten (sådana orkar aldrig jag göra). Jag skriver om saker som intresserar mig, som jag vill belysa sedan vill jag inte sammanfatta allt för att du ska slippa läsa, men om man ska tillfredsställa den otålige läsaren ska man göra det. En som gör det varje gång han kommentarer är Joakim Jardenberg, han sammanfattar i en mening eller två, och skriver en kommentar. Suveränt! Och enkelt, men ändå så svårt.

Gör texten överblickbar

Eftersom en läsare på webben söker efter bra tips är det bra att göra webbtexter överblickbar. Jag lever inte som Geijer lär, men jag brukar ändå rekommendera följande:

 • Använd blankrader
 • Skriv mellanrubriker som hjälper läsaren att få överblick och en indikation på vad som står i texten
 • Använd indrag, vid citat etc
 • Gör punktlistor

En annan grej som är väl så viktig är att välja ett typsnitt som är läsvänligt. Välj ett  utan serifer, ett sk san serif-typsnitt eftersom det är lättare att läsa på skärm. Ögat har lättare att läsa typsnitt som inte har små ”klackar” vid foten av tecknet. Pröva själv 🙂

Ett typsnitt utan serif (sk san-serif)

Ett typsnitt med serif

När jag arbetar med lärare eller elever som ska lära sig mer om hur text på webben möts av en läsare brukar jag sammanfatta att skrivande på webben handlar om att göra det som webben gillar:

 • att texten har det viktigaste först
 • rubriker som säger vad texten handlar om…
 • mellanrubriker (som sökläsningshjälp)
 • blankslag (vid nytt stycke)
 • att genom typografiska medel markera det viktigaste i texten
  • fetstil
  • kursiv
  • versaler
 • ingresser vid långa inlägg (sammanfattande inledning)

Alltför att göra det lättare för en läsare att hitta i infomrationsbruset, veta om han/hon har hittat rätt, ska lägga ner tid på att läsa det som du skrivit eller inte

3 tankar kring ”Text på webben, för en läsares skull

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.