Tänk om all språkundervisning skedde på nätet med hjälp av nätet…

26-05-10 II The Weight Of All Those Willing Words av Bethan Phillips CC (by,nc, nd)

26-05-10 II The Weight Of All Those Willing Words av Bethan Phillips CC (by, nc, nd)

I mitt arbete på Webbstjärnan så slår det mig att det kan knappast finnas en bättre resurs än webben i språkundervisningen, men i Webbstjärnan är det inte så många webbplatser som är kopplade till språkundervisningen och det får mig att fundera. Men när jag ramlar över sajten Manhemsskolanspanska. Vars syfte är att

Denna webbsida är till för mina spanskaelever. De ska använda sidan som hjälp i deras studier; kunna se vissa teman, grammatiska moment samt hitta interaktiva uppgifter som tränar de arbetsområden vi jobbar med.

Jag vill ha ett verktyg/en plattform som är intressant, motivationsskapande, användarvänligt samt pedagogiskt utvecklande för eleverna.

Jag heter Margurite Fransson och är spansklärare på högstadieskolan Manhem i Kalix. Jag undervisar sex grupper från år 7 till år 9.

När jag tittar igenom webbplatsen som skapats av spanskläraren så slås jag av vilken resurs webben kan vara i språkundervisningen. Eleverna kan ta del av filmer/filmklipp på olika teman t.ex. alfabetet. Eleverna kan göra egna voki:sar som har till uppgift, om jag förstår det rätt presenterar eleverna, kolla själv, dina spanskkunskaper är kanske bättre än mina. Sedan har läraren samlat resurser om grammatik och verb.

På nätet är språket i dess vardag tillgängligt genom ett klick, eller några klick. Jag hoppas bara att jag ska ramla över fler språksajter inom ramen av Webbstjärnan. Jag fortsätter jakten.

3 tankar kring ”Tänk om all språkundervisning skedde på nätet med hjälp av nätet…

 1. malin ströman

  en gång i tiden (1999 känns som väldigt länge sen) skapade jag och 4 kollegor undervisningsmöjligheter i textbaserade virtuella världar i sk linguaMOO http://en.wikipedia.org/wiki/MOO, ett chatdialogfönster där också världen beskrivs och interageras med i text, och ett webbfönster där man kan ladda upp vilka dokument man vill till respektive rum eller objekt.

  Vi byggde en värld av poesi – Poemoo. Alla vägar, dörrar och objekt beskrevs av känd poesi och sen var vem som helst som var inne i världen välkommen att skriva vidare på världen med egna poem. Det är fortfarande lite för hög tröskel för att det ska bli rusning till MOOarna, men du förstår ju själv möjligheterna för t ex språkundervisning… och mycket annat.

   1. Christer Holger

    Krisitina, håller utbildning idag och har just visat på styrkan med nätet genom att visa upp dina elevers dialog om boken Frankensteins monster. Nog är nätet en fantastisk resurs för språkande och även en möjlighet för att skapa ämensöverskridande lärande genom att skriva på ett nytt språk om något man ska beröra i andra ämnen.

Kommentarer inaktiverade.