Fråga först, använd sen…

Bilden heter Maggio är tagen av Rebecka Gustafsson (c)

Upphovsrätten snubblar alla vi som befinner oss på nätet från tid till annan. Och frågan som man som webbpublicist måste ställa sig är:

 • vad innebär den, samt
 • hur ska jag förhålla sig till den?

Min uppfattning är att utan att ha kunskap om en fråga kan du knappast förhålla dig medvetet till det. Där för ägnar vi på Webbstjärnan ganska mycket tid och resurser till att försöka förklara vad upphovsrätten innebär. Men när jag som är projektledare för .se|Webbstjärnan tittar igenom webbsidor i vårt projekt så inser jag att det inte riktigt är så enkelt att det räcker med en artikel här eller där, ett seminarie hit eller dit (nästa den 16 mars), en guide mer (som Klangs Copyright-copyleft) eller mindre (som min om Creative Commons).

Alla som publicerar sig på webben måste på ett eller annat sätt göra ett försök att förhålla sig till upphovsrätten.

I mitt arbete ser jag många väldigt bra sajter. Det är många som väljer bilder, bra bilder som den av Veronica Maggio och sedan skriver de en länk till en google-sökning som källa. I dessa exempel kan jag inte hitta referenser till vem som tagit bilden, på vilken webbplats bilden hittades på nätet eller om den som publicerat den har bett om tillstånd av upphovsmannen.

I mitt arbete på Webbstjärnan ställer jag mig då frågan:

Hmmm varför? Varför gör de så? Varför ser det ut så här?

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://farm5.static.flickr.com/4101/4953617349_62acec9959.jpg&imgrefurl=http://www.flickr.com/photos/rebeckagustafson/page4/&usg=__sH4_SnYL1_iKeo3xASMTbwiXWG4=&h=334&w=500&sz=126&hl=sv&start=0&sig2=Waz1pZ6jAmTjdMqOl3cp8w&zoom=1&tbnid=JRgmgCK71AX0JM:&tbnh=114&tbnw=161&ei=BwA3Tf-3JcehOvXC9M0C&prev=/images%3Fq%3Dmaggio%252Bheroesonthemoon%26hl%3Dsv%26client%3Dsafari%26rls%3Den%26biw%3D1256%26bih%3D664%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=hc&vpx=110&vpy=73&dur=1458&hovh=183&hovw=275&tx=154&ty=102&oei=BwA3Tf-3JcehOvXC9M0C&esq=1&page=1&ndsp=23&ved=1t:429,r:0,s:0

Det är egentligen inte min sak att spekulera, och det är absolut inte min sak att döma, men jag lockas att tro att dessa bilder med en google-sökning som referens är exempel på hur svårt det är att förstå upphovsrätten, för jag tror de vill erkänna källan, och upphovsmannens verk. Men det är inte så lätt att förstå vad upphovsrätten innebär och hur vi som publicerar oss på webben ska förhålla oss till den.

Min tolkning behöver inte vara den rätta, eller den enda. Det kan tänkas att det finns många förklaringar som att den som publicerar:

 • tror att det räcker med att ange google-sökningen som adress, sedan är det fritt fram att använda bilden
 • inte bryr sig om upphovsrätten och vill göra en markering, här hitta jag bilden
 • har frågat om lov och tror att länken till bildsökningen på Google är en fullgod källreferens

Sedan finns det naturligtvis massor med andra förklaring. Men om min hypotes stämmer att de som anger söklänken, eller länken till webbplatsen där de hittat bilden så är det så att många har svårt att förstå hur upphovsrätten fungerar på nätet. Och om det är så att de som gör som ovan tror att länken räcker så behövs det kanske information så att de ska kunna förhålla sig medvetet. Kunskap ger oss användare makt att fatta ett övervägt beslut.

Vad är upphovsrätten?

Upphovsrätten är en lag som skyddar och ger upphovsmannen ensamrätt att bestämma över sitt verk.

Det innebär att i mitt exempel ovan är det Rebecka Gustafson som har ensamrätten att bestämma hur hon vill att hennes verk ska spridas. Och för att jag ska få föra ut det till allmänheten måste jag fråga henne om lov. Jag måste få upphovsmannens tillstånd och det är bra att få det skriftligt. Ett väldigt enkelt sätt är att skicka ett mejl. Det gjorde jag till Rebecka som svarade:

Hej Kristina,

Vad kul att du gillar min bild. Självklart får du låna den, tack för att du frågade först. Ange bara mig som upphovsman och länka gärna till bilden på Flickr så går det jättebra.

Rebeckas tillstånd innebär att jag får återpublicera hennes bild på min blogg, men jag måste vara tydlig och ange henne som upphovsman och titeln på verket. Jag har hennes tillstånd att använda bilden/verket i detta sammanhang, om jag vill använda den i andra sammanhang till exempel i min bok så måste jag fråga om lov igen. Det är enligt upphovsrätten Rebecka Gustafson som har ensamrätt att bestämma över sitt verk så länge som upphovsrätten gäller.

Även Michaela Mueller har jag frågat om lov genom att skicka ett mejl och berättat vad jag vill och hur jag vill använda hennes bild samt i vilket sammanhang och jag har fått hennes tillstånd.

Michaela Mueller  är tydligt  i förhållande till hur hon vill att jag som användare ska förhålla mig till hennes bild på flickr, under bilden har hon lagt till en text som säger vad som gäller:

Ruins av Michaela Mueller

Så kort och gott, upphovsrätten ger skaparen eller upphovsmannen ensamrätt att bestämma hur du får sprida hans/hennes verk, och att publicera någon annans verk på internet innebär onekligen att sprida.

Du måste

1. fråga först och tillstånd
om du får ja
2. ska du ange upphovman och verkets titel

För att du inte ska kränka upphovsmannens rätt att bestämma över sitt verk i enlighet med upphovsrätten. Min erfarenhet är att om jag frågar så får jag för det mesta ja. Jag har frågat Harding och fått ja, CobraSnake, Rebecka Gustafson, Michaela Mueller och fått ja…

5 tankar kring ”Fråga först, använd sen…

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Malin Jeppsson

 3. Pingback: niot

 4. Elisabet

  Tack för ett bra, tydligt och klargörande inlägg! Behövs verkligen titel? Många gånger har inte bilderna titlar, vad gör man då? /E

Kommentarer inaktiverade.