Hur skapar man trovärdighet på webben?

Vi pratar mycket om källkritik om att vara medvetna om att det är viktigt att eleverna, vi med för den delen förhåller oss kritiskt mot det vi möter på nätet. Men vi behöver också prata med eleverna om hur man skapar trovärdighet, hur man bygger en webbplats eller en webblösning som gör att besökaren får förtroende för den som står bakom den. Det är den andra sidan av myntet, hur skapar man en källa som är trovärdig? Vad gör att deras blogg, deras uf-sajt är trovärdig? Hur skapar man en webbshop som är trovärdig?

Hi there...

Hi there av Kristina Alexanderson CC (by, nc, sa)

Jag som ser många elevsajter i mitt arbete och fascineras över hur mycket arbete som läggs ner på yta, på innehåll men så klickar jag in på om-sidan och där står ingenting om syftet, eller vem som står bakom sajten. Den finns ingen möjlighet att komma i kontakt med dem som byggt webbplatsen och genast drar jag öronen åt mig. Det räcker inte med att språket är korrekt, ytan är snygg, jag vill också veta vem som är avsändare och varför de har gjort den här sidan.

Vi pumpas med information om att ”man ska vara försiktig på nätet”. Visst är det så, man ska vara försiktig med personuppgifter, men samtidigt så är det så att för att vi ska kunna värdera en sajt, vem som står bakom den, vilka det är och om de kan sin sak eller inte krävs information, om vem som skapat sajten, vem som står bakom tjänsten, bloggen eller vad det nu är. Jag undrar om det är så att vi lär elever/barn att de ska vara försiktiga på nätet, att de är rädda för att berätta vem som står bakom en sajt, eller vem som gjort en webbplats, men som besökare så vill jag veta. Inte allt om den som skapat sajten, men jag vill veta syfte, mål och grundläggande information om de som står bakom uppgifterna. Jag vill dessutom att det ska finnas kontaktinformation, för om jag undrar över något vill jag kunna ringa eller mejla.

En av tankarna bakom Webbstjärnan är att elever lär sig mer om webben genom att skapa på webben, genom att vara aktiva och bli producenter av information på nätet. att skapa webbshopslösningar som bygger på att de tar upp de mest grundläggande kraven för att en sajt ska vara trovärdig. I det är arbetet är en tydlig om-sida, A och O eftersom den berättar vem som står bakom sajten.

En bra förebild för hur en sajt kan skapa trovärdighet är sajten Pimp My Ear som är ett uf-företag som säljer pimpade hörlurar med följande förklaring:

Vi har därför valt att importera hörlurar med olika design som inte är lika kända på den svenska och skandinaviska marknaden som i övriga världen. Med ett brett sortiment av olika designade hörlurar kompletterat med ett personlighetstest säljer vi customized-pimpade hörlurar, på så vis hittar vi hörlurar som passar alla smaker!

De har dessutom tydliga kontaktuppgifter och syftet framgår flera gånger. Det skapa trovärdighet för deras sajt och för deras företagsidé. Sånt gillar jag.

10 tankar kring ”Hur skapar man trovärdighet på webben?

  1. Pingback: Ulrika Hall

  2. Pingback: Alastair Creelman

  3. Pingback: Kathrine Jensen

  4. Pingback: Niklas Karlsson

  5. Pingback: Ann Markström

  6. Pingback: DomainGoogler

  7. Pingback: Henrik Summanen

  8. Pingback: DomainGoogler

Kommentarer inaktiverade.