Barn och internet, vad funderar jag kring?

The look of envy

Internet är ett medium som är vardagsmat för mig i min yrkesvardag, i min vardag, på min fritid och i mina barns vardag. Jag skulle vilja att debatten kring barn och internet skulle kunna handla om de problem som jag möter på nätet som förälder. De stora problemen, som gör att vi lär oss pö om pö.

Inte bara om att Det bästa är att lära de små att tänka rätt från början, menar Per Hellqvist. Var finns och belyses de problem som jag möter som förälder på internet:

 • de avtal som barnen måste ingå för att kunna spela onlinespel
  • ofta är det prenumerationer, som innebär att jag måste säga upp dem, annars kommer en löpande betalning
 • att en del av speltjänsterna spar kreditkortsinformationen
  • vilket gör att mitt barn kan köpa sig ”guldmynt” eller extra bonus utan mitt godkännande
 • lösenorden som ska vara ”hemliga”
  • men mina barn spelar tillsammans med kompisar, på fritids och lösenord är långt ifrån säkra eller privata. Konton blir kapade, och inspelade krediter försvinner.

Sedan finns det naturligtvis andra vardagsproblem som hur man lär sig navigera på YouTube, att relaterade klipp om Bamse gärna och ganska snart tar ett barn någon annanstans. Det är stora problem i min internet-vardag som förälder.

Alla de sociala aspekterna på nätet, med mobbning, att barn blir utnyttjade etc. De problem är inte specifikt kopplade till internet, utan till vardagen, verkligheten och livet de måste diskuteras och debatteras också, men inte med utgångspunkten att dessa problem uppstår i och med internet.

 

4 tankar kring ”Barn och internet, vad funderar jag kring?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Kolla källan

 3. Elisabeth

  Visst är det så. Första steget är ju tänker jag att vi som föräldrar får inblick i den värld som är många barns vardag. Men den digitala klyftan är fortfarande omfattande ser jag efter att ha läst igenom rapporten Svenskarna och Internet 2010.Så länge vi är okunniga är det lätt att lägga problemen på tekniken. Det är först när vi hanterar den som vi verkligen kan se vad problemen bottnar i så som du gör. Så tror jag.

Kommentarer inaktiverade.