Creative Commons -hur svårt är det?

Många tycker att det är svårt att göra ett erkännande på verk som är licensierade under Creative Commons. Jag möter ofta den frågan: Hur gör man? För att visa hur man kan lära sig ska jag ta hjälp ta en av mina f.d. elevers texter.

Min elev Louise Macksey hade innan det här inlägget fått en lång utläggning om alla villkor, alla saker som hon skulle fatta om vad förkortningarna stod för. Varför Creative Commons finns och varför det är bra.

Men hur gjorde hon för att fatta hur hon skulle göra så här berättar Louise:

Läste precis Kristinas inlägg och tänkte att ja men nu är det dags att lägga upp lite bilder på hemsidan bara för att se hur jag gör så det blir bra./…/ Med flickr.com är jag dock lite osäker på hela licens grejen…men det kommer längre ner :D

/…/

Så, hur gör Kristina?

Manifiesto ”En defensa de los derechos fundamentales en internet” by Upyd, blog sobre upyd no oficial CC (by, nc, sa)

Vad är vad?

Manifiesto ”En defensa de los derechos fundamentales en internet” är namnet på själva bilden som man hittar ovanför själva bilden på flickr.com.

Upyd, blog sobre upyd no oficial är vem som har lagt upp bilden som man hittar uppe i högra hörnet på flickr.com sidan där det i det här fallet står ”Uploded on December 4, 2009 by Upyd, blog sobre upyd no oficial”

Så långt är det inte svårt att förstå, vad som däremot förvirrar mig är:

CC (by, nc, sa) – det här är alltså Creative Commons men vad beyder by,nc och sa? Kristinas länk går till själva licensen vilken man hittar längst ner på höger sida under Additional Information. Men hur vet man att det ska stå (by,nc,sa)? Svaret finns i Kristinas inlägg by,nc och sa är alltså förkortningar för symbolerna som uttrycker vad man får använda bilden till.

Vad har jag lärt mig av det här? Jo att allt står i Mattias Klangs Copyright-Copyleft gudie och Kristinas inlägg vilket jag inte orkade läsa fast jag uppenbarligen borde. För er som inte heller orkat göra det så håll till godo med mitt inlägg :D

Nu ska jag ladda upp bilder på hemsidan eftersom jag nu förstår haha 😀

Jag förstår att det som upplevs som svårt eller komplicerat är förkortningarna, och man tänker: vad betyder, vad, men Louise väljer det enkla före det svåra och prövar sig fram. Sedan berättar och visar hon hur hon gör, vi kallar det Sharing is Caring. Sharing is Caring bygger på att vi delar.

Creative Commons som licenssystem som innebär att jag (som upphovsman) ger dig rätten att använda mina verk fritt utan att i förväg fråga mig om lov under tre enkla villkor:

1. Tala om vad verket heter och vem som är upphovsman (skapare)

2. Ange licensen, dvs berätta under vilka villkor du får använda bilden/musiken/texten/filmen [och följer dem så klart]

3. Länka om det är möjligt till verket, skaparen, och licenstexten.

Det är tre villkor.

Jag tror du klarar av det, allt annat tror jag inte på och om det är svårt titta på hur andra gör, det finns många goda exempel på t.ex. Webbstjärnan, se här, eller här, härma, gör som min elev, försök så går det nog vägen.

5 tankar kring ”Creative Commons -hur svårt är det?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Lars Lundqvist

 3. Elisabet

  Tack för bra föreläsning i onsdags!
  Nu har vi börjat komma igång med CC-tänk bland eleverna. Det är riktigt kul att se hur snabbt eleverna kan komma in i ”tänket” när man väl börjar uppmärksamma det. Här är ett exempel: http://elisabetsiktblogg.blogspot.com/2011/03/creative-commons-borjar-satta-sig.html
  och här är ett annat där en av våra elever gjort en Jing över hur man hittar en bild på nätet och skriver källa: http://v4or.blogspot.com/2011/03/www-lektion-upphovsratt-och-creative.html
  Kolla även in elevernas fina CC-teckningar på V4:ors om-sida.
  Tack för inspirationen!

 4. Pingback: En väldigt stolt skolombudsman för Creative Commons Sverige... | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer inaktiverade.